U trendu

Pametni gradovi budućnost,ulaganje u smart tehnologije raste

BEOGRAD – Ulaganja gradova u smart tehnologije rastu iz godine u godinu, očekuje se da će u 2018. godini premašiti 100 milijardi dolara, a neophodno je da lokalne samouprave u Srbiji prate svetske trendove jer su uštede višestruko veće od investicija, rečeno je danas na prvom Korejsko-srpskom forumu: E-uprava i pametni gradovi za budućnost u Beogradu.

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Bojan Stević rekao je da su „pametni gradovi“ budućnost.

Takođe je dodao da razvoj i unapređenje e- uprave u Srbiji doprinosi olakšanju i smanjenju procedura budući da su građani do sada dosta vremena provodili na salterima i u prikupljanju obimne dokumentacije, a takođe im se i štedi novac koji su morali da daju za različite takse.

On je rekao da je Zakon o opštem upravnom postupku praktično objedinio rad šest institucija i razmenu podataka među njima.

Cilj je odgovorna i efikasna uprava, tome težimo, rekao je Stević navodeći da je osmišljen i pilot projekat „jedinstveno upravno mesto“ u pet opština koji ima za cilj da se rad na izdavanju dokumenata svede na četiri šaltera, a kasnije na rad jednog.

Otpravnik poslova u Ambasadi Republike Koreje Hjunso Jun rekao je da bi e-uprava i pametni gradovi mogla biti još jedna ključna oblast za saradnju Srbije i Koreje u budućnosti.
Republika Koreja, kako je kazao, bila je među prvim zemljama u svetu koja se uključila u razvoj pamtnih gradova.

Predsednik Saveza za e-upravu NALED-a Željko Tomić rekao je da su procene da će do kraja sledeće godine ulaganja u smart tehnologuje doneti gradovima ekonomsku vrednost četiri puta veću od uloženog.

On je kao primer naveo automatizovani sistem za prikupljanje otpada zahvaljujući kojem je Helsinski smanjio korišćenje đubretarskih kamiona za 90 odsto.

„Barselona i drugi gradovi razvijaju sistem javnog osvetljenja koje se uključuje samo po potrebi, a da ne govorimo o primeru Koreje koja ulaže 40 milijardi dolara u izgradnju Songdoa, pametnog grada budućnosti“, rekao je Tomić.

Takođe je naveo da je unapređenje regulatornog i institucionalnog okvira za razvoj e-uprave i e-poslovanja, jedan od ključnih strateških prioriteta NALED-a.
Kako je digitalizacija ključ uspeha u budućnosti, važno je da imamo priliku da o najboljim praksama i rešenjima razgovaramo sa predstavnicima renomiranih kompanija i vodećim inovatorima u ICT-u iz Koreje, zemlje koja je na listi Ujedinjenih nacija treća u razvoju e-uprave i globalni lider po uključenosti građana u korišćenje e-usluga, istakao je.

Tomić je naveo da je Koreja u ovom segmentu „jedan generacijski korak ispred nas“.

On je naveo da je na novoj Doing Busineš listi Koreja zauzela petu poziciju, pa je ovaj forum dobra prilika da institucije i privrednici iz Srbije više čuju o planu ove zemlje da do 2020. digitalizuje sve procedure.

Startbiz portal za elektronsko osnivanje firme, skratio je vreme postupanja službenika za 50 odsto, razvoju sistema e-plaćanja i drugim online servisima, objasnio je Tomić i dodao da je važno čuti kako izbeći rizike koje ubrzana digitalizacija nosi, pre svega stvaranjem digitalnog gepa između mlađe i starije odnosno urbane i ruralne populacije u upotrebi novih tehnologija.
On je naveo da za lokalne samouprave u Srbiji koristan može biti primer zanimljivog projekta „Internet sela“ koji je za manje od 10 godina povećao upotrebu kompjutera na selu sa 37 odsto na 72 odsto, a korišćenje interneta sa devet na 66 procenata i pružio šansu lokalnom stanovništvu da putem e-trgovine plasiraju proizvode i kreiraju prilike za svoje ekonomsko osnaživanje.·

„NALED će nastaviti da se zalaže za digitalizaciju, smanjenje birokratije i razvoj elektronske uprave i poslovanja kako bismo postali konkurentnija i efikasnija zemlja na svim nivoima i u svim sferama“, rekao je Tomoć.

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović rekao je da je digitalizacija jedan od prioriteta i da je cilj svima dostupna elektronska uprava.

On je naveo da su u poslednjih godinu dana doneti odgovarajući zakoni u ovoj oblasti i da se očekuje donošenje svih podzakonskih akata do kraja godine.

Do kraja godine ćemo imati potpuno uređen segment e- uprave, rekao je Jovanović.

On je naveo da će do Nove godine biti uspostavljen registar poreskih lokalih administracija, što će građanima i privredi omogućiti da vide sve svoje poreske obaveze na jednom mestu preko portala.

Do maja naredne godine plan je da se donese Strategija e-uprave za naredni period.

Jovanović je rekao da je važno da se razvija IKT sektor u Srbiji i da je značajno što sada imamo 20 odsto više studenata na IT smerovima na fakultetima i školama.

„Izvoz IKT sektora prošle godine iznosila je 900 miliona evra, a a ove godine se očekuje da će preći 1, 2 milijarde i Srbija se prepoznaje ne samo zemlja koja izvozi voće i povrće već i IT proizvode:, podvukao je Jovanović.

Posebna tema današnjeg foruma će biti Smart City rešenja i primena Internet of Things tehnologija u oblastima od značaja za privredu i građane kao što su energetska efikasnost, upravljanje saobraćajem i komunalnim delatnostima.

U okviru prvog Korejsko-srpskog foruma, vodeci inovatori iz Koreje u domenu ICT tehnologija i Smart City rešenja – kompanije KT, Icomer, Unidocs, Docson, Igloo Security, Good Consulting Company, LG U+ i Grib, razmeniće znanja i predstaviti najbolje prakse sa poslovnom i strucnom zajednicom, državnim institucijama, lokalnim samoupravama i medunarodnim organizacijama u Srbiji, rečeno je na otvaranju foruma.

Ideja je da ovaj skup bude prilika za diskusiju o najmodernijim trendovima u domenu e-usluga, bezbednosti podataka, poslovanja u takozvanom „cloudu“ kao i rešenjima za pametne gradove i IoT tehnologijama u službi unapredenja energetske efikasnosti, upravljanja saobracajem, komunalnim delatnostima i drugim oblastima od znacaja za lokalno stanovništvo i privredu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.