Paori iz Gakova najavili da će opet ući u državne njive

Poljoprivrednici iz okoline Sombora najavili su da će “ovih dana” nastaviti da obradjuju spornih 300 hektara zemljišta u Gakovu, uprkos najavama da će ih policija opet uhapsiti.

Poljoprivrednik Vladimir Skrobonja rekao je agenciji Beta da su se uredno prijavili u lokalnoj samoupravi za obradjivanje državne zemlje, na osnovu zaključka Vlade Srbije koji im to omogućuje.

Dodao je da će uprkos najavama iz policije, poljoprivrednici “ući u njive”.

“Imamo pravo da obradjujemo tu zemlju”, poručio je Skrobonja.

On je naveo i da 300 hektara u Gakovu još čuva policija i da se čeka i odluka nadležnog suda kojom će se konačno razrešiti pravo na obradjivanje državne poljoprivredne zemlje.

Skrobonja je izrazio nadu da će sud doneti “pravednu odluku”.

Paori iz Gakova ranije su iz protesta spavali na njivi oko mesec dana i čuvali je od uzurpatora, nakon čega su uhapšeni i osudjeni na kaznu zatvora zbog remećenja javnog reda i mira.

Apelacioni sud je takvu odluku poništio i vratio predmet na ponovno odlučivanje, a Prekršajni sud je paore u ponovljenom postupku osudio na istu kaznu. Poljoprivrednici su se žalili na novu presudu.

Vlada Srbije je 11. marta donela Zaključak kojim se lokalnim samoupravama preporučuje da omoguće poljoprivrednicima koji nelegalno obradjuju državno poljoprivredno zemljište da do 1. maja prijave površinu koju obradjuju i plate za nju prosečnu cenu zakupa.

(Beta)

Ostavite komentar