U trendu

PKS podržava jačanje CEFTA

Privredna komora Srbije (PKS) podržava ekonomsku integraciju i zalaže se za ukrupnjivanje tržišta regiona da bi se obezbedila konkurentnost, istaknuto je danas u Briselu na panelu o prioritetima predsedavanja Srbije Sporazumom o slobodnoj trgovini u centralnoj Evropi (CEFTA).

PKS će snažno podržati predsedavanje Srbije CEFTA jer je otklanjanje barijera u poslovanju kompanija u regionu u najboljem interesu svih, izjavio je generalni menadžer PKS Milan Vranić.

On je učestvovao na tom panelu koji su organizovale PKS, Misija Srbije pri EU i sekretarijat CEFTA, saoštila je PKS.

U Evropskoj komisiji naglašavaju da je dobra regionalna saradnja na Zapadnom Balkanu strateški važna za evrointegraciju zemalja regiona i da su aktivnosti u okviru CEFTA dobar instrument za unapredjenje dobrosusedskih odnosa, navodi se u saopštenju.

Direktor Sektora PKS za ekonomske odnose sa inostranstvom Nenad Djurjević je rekao da Srbija ima najveću razmenu sa regionom CEFTA.

„To je dobro i predstavlja neku vrstu pripreme za integraciju u jedinstveno tržiste EU.Sinhronizujemo neke procedure koje poboljšavaju razmenu i ekonomsku saradnju, ali i uočavamo koje su prepreke i mogućnosti kada budemo postali članica EU“, rekao je on.

U saopštenju je navedeno i da su privredne komore članice CEFTA aktivne na smanjenju birokratije i na unapredjenju uslova poslovanja.

Ocenjeno je i da preuzimaju vodeću ulogu ispred svojih poslovnih zajednica u zastupanju interesa u okviru Berlinskog procesa osnivanjem Komorskog investicionog foruma.

Očekuje se da privredne komore i ministarstva ekonomija animiraju regionalne poslovne zajednice da više saradjuju s kompanijama iz EU.

Na marginama sledećeg samita, u okviru Berlinskog procesa, u Beogradu i Trstu biće poslovni forumi radi jačanja saradnje privreda regiona i EU, pre svega iz Italije, Austrije i Nemačke.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.