U trendu

Pokret Dosta je bilo: Vlada ne treba da troši novac za lakšu otplatu kredita u švajcarcima

Pokret Dosta je bilo danas je ocenio da Vlada Srbije ne treba da troši novac da bi gradjani zaduženi u švajcarskim francima lakše otplaćivali te kredite, već da trošak isključivo treba da snose banke.

„U periodu od 2005. do 2011. godine u Srbiji su banke prevarile oko 22.000 gradjana nezakonitim plasiranjem kredita indeksiranim u švajcarskim francima. Zato isključivo banke treba i da plate cenu ove prevare. Vlada ne treba da troši novac iz budžeta da spasava banke“, navodi se u saopštenju tog pokreta.

Istaknuto je da Narodna banka Srbije za vreme prethodne vlasti nije zabranila plasiranje tih „nezakonitih kredita“, što je, kako je ocenjeno, „bila dužna da učini jer su čitave porodice, ukupno oko 100.000 gradjana, upale u nepovratno dužničko ropstvo“.

„Ovi krediti su zabranjeni tek 2011. kada je već bilo kasno za prevarene gradjane. Nova vlast nije menjala politiku, pravila se nevešta čitavih sedam godina i sada pokušava da zaštiti banke novcem iz budžeta“, naveo je pokret Dosta je bilo.

Vrhovni kasacioni sud je pre dve sedmice doneo pravni stav da su odredbe ugovora o kreditima o indeksiranju u švajcarskim francima – ništavi. Taj stav je, smatra pokret, u skladu sa odlukom koju je sredinom prošlog meseca doneo Evropski sud pravde, i iz njega proizilazi da su banke dužne obeštetiti prevarene gradjane.

Isti stav doneli su i sudovi 13 zemlja Evrope medju kojima su i Austrija, Francuska, Nemačka, Španija.

„Umesto da se postara da ispravi propuste nadležnih institucija i zaštiti prava prevarenih gradjana, država Srbija pokušava da donošenjem zakona o konverziji spornih kredita retroaktivno ove kredite proglasi zakonitim kako bi zaštitila banke, što je u potpunoj suprotnosti sa Ustavom Srbije. Vlada pokušava zakonom da retroaktivno ozakoni nezakonito poslovanje banaka“, smatra Dosta je bilo.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.