U trendu

Porez EU na ugljenik koštaće Ruse oko 11,7 mlrd $ do 2030.

MOSKVA – Potencijalni troškovi Rusije po osnovu poreza na ugljenik EU, prema nacrtu predloga Evropske komisije o stopi te pogranične takse, mogli bi da dostIgnu 11,7 milijardi dolara do 2030. godine, tvrde stručnjaci.

„Ova naknada bi za Rusiju mogla da iznosi između 1,8 milijardi i 3,4 milijarde dolara do 2026. godine i između 3,5 milijardi i 6,4 milijarde dolara do 2030, zbog povećanja cene po toni CO2, uz zadržavanje obima izvoza na prosečnom nivou iz 2019/20“, izvestile su danas RIA Novosti, pozivajući se na istraživanje Boston konsalting grupe (BCG).

Međutim, ove brojke bi mogle biti i veće ako se rafinisani naftni derivati i petrohemijski proizvodi uvrste na listu industrija koje će biti podložne novom porezu, pri čemu bi maksimalni troškovi Rusije onda iznosili skoro 11,7 milijardi dolara do 2030. godine, smatra BCG.

Evropska komisija (EK) je prošlog meseca objavila nacrt plana za uvođenje prve pogranične takse na ugljenik u svetu, koja se odnosi na uvoz robe sa visokom emisijom ugljen-dioksida u proizvodnji, poput čelika, gvožđa, električne energije, aluminijuma, đubriva i cementa.

Plan je deo programa EU za potpuno eliminisanje emisija ugljenika u bloku do 2050. godine, poznatog kao Zeleni dogovor.

BCG predviđa da će novi porez većim delom, oko 55 posto, ciljati rusku industriju čelika. Sve u svemu, zbog uvođenja ovog poreza, stručnjaci BCG -a prognoziraju znatan pad obima izvoza određenih kategorija robe iz Rusije u EU.

Raša tudej prenosi da rusko Ministarstvo ekonomije procenjuje da bi troškovi EU poreza na uglenik mogli da koštaju izvozni sektor Rusije 7,6 milijardi dolara.

Rusija je nedavno predstavila planove za ubrzanje razvoja svoje karbonski neutralne industrije vodonika, koji bi mogli da omoguće zemlji da zadrži izvozne pozicije na evropskom tržištu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.