U trendu

Poverenje nemačkih investitora tone treći mesec zaredom

BERLIN – Poverenje investitora u oporavak Nemačke palo je u avgustu na najniži nivo od kraja prošle godine nakon jer rastuća stopa infekcija delta sojem kovida izaziva zabrinutost povodom mogućeg pooštravanja mera ograničenja.

Indeks investicionih očekivanja koji izračunava ekonomski institut ZEV stropoštao se u avgustu na 40,4 poena sa 63,3 boda iz prethodnog meseca, a predsednik instituta Akim Vombah upozorava na „rastuće rizike“ po ekonomiju, prenosi agencija „Blumberg“.

Ocene investitora o trenutnim uslovima poslovanja su blago poboljšane.

Mada je više od polovine nemačkog stanovništva potpuno vakcinisano, broj korona slučajeva u najvećoj evropskoj ekonomiji se povećava. Vlada je već pooštrila neke mere za putovanja i planira da razmotru dodatne korake tokom današnjeg sasatanka kancelarke Angele Merkel sa liderima 16 nemačkih saveznih država.

Pored toga, nemački proizvodni sektor – ključni deo ekonomije – i dalje trpi zbog globalnog manjka ponude nekih materijala i neviđenih kašnjenja isporuka. Oba ta faktora vrše pojačani pritisak na cene u poslednjih nekoliko meseci.

Bundesbanka predviđa da će se privredni rast ubrzati u ovom kvartalu nakon što je u drugom kvartalu BDP povećan za 1,5 posto, dodaje „Blumberg“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.