U trendu

Premijer Sri Lanke: Teski pregovori s MMF jer smo bankrotiral

KOLOMBO – Pregovori Šri Lanke sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) kompleksniji su i teži nego u prošlosti jer je zemlja bankrotirala, izjavio je danas premijer te zemlje Ranil Vikremesinge.

On je u obraćanju poslanicima reako da su nedavni razgovori sa misijom MMF-a bili plodni, ali ne tako progresivni kao nekada.

`Naša zemlja je u više navrata ranije razgovarala sa MMF-om. Ali ovog puta situacija je drugačija od svih prethodnih. U prošlosti smo vodili razgovore kao zemlja u razvoju… Sada učestvujemo u pregovorima kao bankrotirana zemlja’, konstatovao je Vikremesinge, prenosi agencija AP.

Predstavljajući mapu puta za oporavak Šri Lanke od najgore ekonomske krize u istoriji, premijer je istakao da vlada mora da se suoči sa težom i komplikovanijom situacijom.

Kriza u toj ostrvskoj državi dovela je do akutne nestašice osnovnih životnih potrepština, hrane, goriva, gasa za kuvanje i lekova, primoravajući ljude da čekaju u kolimetarskim redovima kako bi kupili ograničene količine robe. Vlada je zatvorila škole i preporučila zaposlenima, izuzimajući one u osnovnim javnim službama, da rade od kuće.

Vikremesinge je ranije rekao da je preliminarni sporazum o finansijskom aranžmanu dostavljen upravnom odboru MMF-a na odobrenje.

`Međutim, zbog bankrota u kojem je naša zemlja, moramo ida im dostavimo poseban plan o održivosti duga. Tek kada budu zadovoljni tim planom možemo da postignemo dogovor na nivou timova“, naveo je.

Takođe je saopštio da finansijski i pravni savetnici Šri Lanke rade na izveštaju o održivosti duga koji će biti podnet u avgustu. Dodao je da su u toku razgovori sa Indijom, Japanom i Kinom o formiranju konzorcijuma za pomoć kada se postigne sporazum na nivou timova sa MMF-om.

Šri Lanka je suspendovala otplatu spoljnih dugova u vrednosti od oko 7,0 milijardi dolara koji su dospeli ove godine jer su devizne rezerve pale na rekordno nizak nivo.

Ukupan spoljni dug zemlje iznosi 51 milijardu dolara, od čega 28 milijardi dolara mora da se otplati do 2027. godine, u proseku po 5,0 milijardi dolara godišnje.

Vikremesinge je rekao da Centralna banka ove godine predviđa ekonomski pad od 4-5 odsto, dok MMF procenjuje da će se ekonomija Šri Lanke smanjiti za 6-7 dprocenata.

Bruto domaći proizvod zemlje pao je na 76,2 milijarde dolara u 2021. godini sa 94,4 milijarde dolara u 2018, i ne očekuje se da će se vratiti na taj nivo do 2026. godine, rekao je Vikremesinge.

Prema njegovim rečima, clj vlade je da postigne privredni rast od minus jedan posto do kraja sledeće godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.