U trendu

„Probni rad” bez plate, staža i bilo kakvih prava

Od 1. januara do 31. jula 2016. Inspekcija rada izvršila je 32.695 inspekcijskih nadzora i zatekla 10.174 osobe na radu „na crno”.

Gotovo trećina poslodavaca je rad zatečenih lica sa kojima nisu sklopili ugovor o radu, niti su za njih plaćali poreze i doprinose, bezuspešno pravdalo njihovim „probnim radom”.

Kad je bilo očigledno da su prekršili zakon, vlasnici preduzeća i preduzetnici zasnovali su radni odnos sa 8.460 osoba zatečenih na radu „na crno”.

Bojan Jocić, direktor Inspektorata za rad, pri Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, tvrdi da neki poslodavci veoma često probni rad koriste kao skrivalicu zapošljavanja „na crno”.

– Kad inspektori zateknu čoveka koji radi bez ugovora o radu, poslodavci se pravdaju neophodnošću da prethodno provere da li on ispunjava određene uslove za zasnivanje radnog odnosa – kaže Jocić.

– Reč je, zapravo, o klasičnoj zloupotrebi instituta probnog rada iz Zakona o radu. Svaki poslodavac, bio on pravno lice ili preduzetnik, trebalo bi da zna da se, u skladu sa članom 36 Zakona o radu, probni rad prethodno mora ugovoriti ugovorom o radu za obavljanje jednog ili više povezanih, odnosno srodnih poslova.

(Aleksandar Mikavica, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.