U trendu

„Probudi Dunav“ turistički povezuje 11 gradova Podunavlja

BEOGRAD – Agencija za upravljanje lukama (AUL) predstavila je danas nastavak rada na projektu „Probudi Dunav“ čiji je cilj promocija nautičkog saobraćaja i turizma gornjeg i donjeg Podunavlja, povezivanjem 11 autentičnih gradova – Smedereva, Kladova, Donjeg Milanovca, Kostolca, Golupca, Velikog Gradišta, Novog Sada, Zemuna, Sremskih Karlovaca, Apatina i Banoštora.

Promocija prirodnog bogatstva Podunavlja će omogućiti razvoj istočnih i severnih krajeva naše zemlje i putničkog rečnog saobraćaja u Srbiji, a tako će doći i do povećanje prihoda lokalnih samouprava kroz turizam i afirmaciju domaće radinosti, ideja je ovog projekta.

Cilj Agencije za upravljanje lukama je da gradove ovog područja ucrta na turističku mapu Evrope, a Srbiju svrsta medu lidere u putničkom saobraćaju a kako se procenjuje Srbija bi mogla da prihoduje nekoliko desetina miliona evra godišnje od nautičara, turista i ekonomskog razvoja lokalnih samouprava.

Prema podacima AUL-a teretni saobraćaj i pretovar su u porastu pa je na rekama Srbije prošle godine pretovarano 11,8 miliona tona tereta što je 11,5 odsto više nego u 2017. godini.

Međunarodni putnički saobraćaj beleži stabilan trend rasta pa je na šest međunarodnih putničkih pristaništa zabeleženo 1.150 pristajanja kruzera i više od 157.000 prelazaka obale, rekao je Vuk Perović v.d. direktora AUL-a i dodao da je u odnosu na 2017. godinu, broj pristajanja kruzera veći za 15%, a broj ukrcanih i iskrcanih putnika za petinu.

„Prateći stalan i povoljan trend rasta u putničkom saobraćaju, očekujemo da se do 2025. godine udvostruči broj pristajanja kruzera i turista na međunarodnim putničkim pristaništima u Srbiji“, izjavio je on i dodao da je Beograd i dalje najaktraktivniji a slede pristaništa u Novom Sadu i Donjem Milanovcu.

Investicije u vodni saobraćaj su i u novom investicionom ciklusu ministarstva, istakao je Veljko Kovačević, pomocnik ministarke saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture i dodao da su trenutna ulaganja u projekte 205 miliona evra i da se do kraja godine očekuju dodatna ulaganja u vodni saobracaj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.