U trendu

Prva Međunarodna konferencija o železničkom transportu u BG

BEOGRAD – Razvoj, ulaganje u železnički saobraćaj i unapređenje bezbednosti neodvojivi su od obrazovanja, realizacije naučnih, stručnih istraživanja i zajedničkog rada na primeni stečenog znanja u ovoj oblasti, rečeno je danas na Prvoj međunarodnoj konferenciji „Železnički transport u savremenom svetu“.

Kako su istakli organizatori, Viša železnička škola strukovnih stidija i Koledž železničkog transporta UrGUPS fakulteta, konferencija je od velike važnosti jer se održava u momentu kada kada se u železnicu ulaže više nego ikada i kada se realizuju projekti i obnavlja železnička infrastruktura.

Pomoćnik ministra za železnički saobraćaj u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Lazar Radaković istakao je da je resorno ministarstvo sprovelo niz mera neophodnih da bi se železnički sistem modernizovao i bio konkurentniji.

Pored velikih investicionih projekata, razmena i proširenje znanja u ovoj oblasti takođe su od velikog značaja, istakao je on i kao važnu ocenio realizaciju projekta unapređenja železničke infrastrukture.

Čestitajući jubilej predstavnicima Visoke železničke škole strukovnih studija, on je istakao da je i u ovoj školi primetno poštovanje principa rodne ravnopravnosti jer 40 do 50 odsto studenata čine devojke.

Generalni direktor „Infrastrukture železnice Srbije“ Miroljub Jevtić osvrnuo se na pomoć Ruske federacije u ovoj oblasti, navodeći da se ona pre svega ogleda u dva državna kredita koje je Ruska federacija odobrila Srbiji – jedan je vrednosti 941 miliona dolara, a drugi 230 miliona evra.

Saradnja Ruske federacije i Srbije u železničkom sektoru doprineće da železnice u Srbiji postanu deo evropske zajednice, poručio je Jevtić.

Konferencija u Beogradu okupila je oko 120 učesnika iz devet država Srbije i Ruske federacije, Turske, Bugarske, BiH, Hrvatske, Slovenije, Ceške i Austrije.

Učesnici će tokom dva dana predstaviti radove iz oblasti saobraćajne politike, strategije razvoja želenica, modernizacije i razvoja železničkih pruga i voznih sredstava, stručnog obrazovanja zapslenih u železničkom transportu..

Predstaviće se 11 kompanija, a naredna konferencija će biti održana u Ekaterinburgu u organizaciji Koledza železničkog transporta 2020.godine.

Na otvaranju konferencije obratili su se predstavnici Visoke železničke škole strukvnih studija, koja je u svojoj istoriji dugoj 63 godine odškolovala veliki broj stručnjaka.

Direktor Zoran Bundalo ukazao je da škola i dalje predstavlja centar iz koga će se regrutovati mladi koji će učestvovati u stvaranju savremene srpske železnice kao dela razvijenog evropskog sistema železnica.

Do sada je školu završilio 6.030 studenata, a trenutno studira 442 njih.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.