U trendu

Rafinerija u Pančevu biće jedna od najmodernijih

BEOGRAD – U Rafineriji nafte Pančevo završena je montaža opreme u okviru realizacije projekta izgradnje postrojenja za duboku preradu, sa tehnologijom odloženog koksovanja, saopštio je danas NIS.

Na gradilištu su podignuta dva reaktora, deo opreme u kome će se odvijati proces koksovanja. Oba su visoka po 30 metara i teška preko 200 tona i njihovo podizanje bilo je svojevrstan građevinski izazov. U pitanju je kapitalni projekat druge faze modernizacije prerađivačkih kapaciteta NIS-a.

Projektom „Duboka prerada“ NIS nastavlja trend neprestane modernizacije Rafinerije u Pančevu kako bi za tržište Srbije i regiona obezbedio ponudu najkvalitetnijih goriva.

Taj projekat, vredan više od 300 miliona evra, jedan je od najvećih investicionih projekata u Srbiji, a nova postrojenja počeće da rade u trećem kvartalu 2019. godine.

Njihov rad omogućiće optimalno iskorišćenje kapaciteta Rafinerije i povećanu proizvodnju visokokvalitetnog benzina, dizela i tečnog naftnog gasa, kao i početak proizvodnje koksa, proizvoda koji se sada uvozi u Srbiju.

Sada je u Rafineriji u toku finalizacija izrade koksne peći, što takođe predstavlja jednu od ključnih tačaka projekta „Duboka prerada“. Kapacitet te peći iznosiće više od 20 megavata.

NIS realizacijom ovog projekta, takođe, nastavlja sa ulaganjima u unapređenje zaštite životne sredine, jer će se početkom rada novih postrojenja steći uslovi za prestanak proizvodnje mazuta sa visokim sadržajem sumpora.

To će omogućiti da Srbija ispuni svoje međunarodne obaveze u smislu ograničavanja korišćenja goriva koja imaju visok sadržaj sumpora.

Takođe, biće unapređena energetska efikasnost rafinerije, smanjene emisije praškastih materija i povećana bezbednost na radu.

„Realizacijom projekta Duboka prerada, Rafinerija nafte u Pančevu postaće jedna od najmodernijih u Istočnoj Evropi, a dubina prerade biće povećana sa 86 odsto na 99,2 odsto što je u rangu najboljih svetskih rafinerija“, rekao je direktor Bloka „Prerada“ u NIS-u Vladimir Gagić.

Za građane će, kako kaže, početak rada novih postrojenja pre svega značiti veće količine najkvalitetnijih naftnih derivata domaće proizvodnje.

„Ali, ništa manje nisu značajni ni brojni ekološki aspekti projekta koji će značajno unaprediti zaštitu životne sredine što je jedan od neopozivih prioriteta NIS-a“, dodao je Gagić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.