U trendu

Reno i kineski Gili osnivaju zajedničko preduzeće

PEKING/PARIZ – Francuski Reno i kineski Gili najavili su danas osnivanje zajedničkog preduzeća sa fifti-fifti učešćem, koje će snabdevati motorima njihove brendove na benzinski pogon i modele s hibridnom tehnologijom, kao i druge proizvođače automobila.

Ovo je najnoviji u nizu koraka koje je francuska kompanija preduzela u okviru kompleksnog restrukturiranja, prenosi Rojters.

Pored širenja svog poslovanja s motorima sa unutrašnjim sagorevanjem na električne automobile, Reno nastoji da obnovi savez sa Nisanom s ciljem da ubedi japanskog partnera da investira u njegovu novu električnu jedinicu.

Renoovo zajedničko preduzeće sa Gilijem zapošljavaće 19.000 ljudi u 17 fabrika i tri centra za istraživanje i razvoj, saopštile su dve kompanije, dodajući da očekuju da će postići finalni sporazum i pokrenuti novu kompaniju 2023. godine.

Preliminarni sporazum dolazi nakon najmanje tri meseca pregovora i neobavezujući je, rekao je za Rojters jedan izvor upoznat sa uslovima sporazuma.

Nova firma će biti smeštena u Londonu. Dve kompanije nisu u saopštenju navele detalje i druge finansijske uslove, ali su otkrile da će novo preduzeće, kada proradi, imati kapacitet za isporuku oko pet miliona motora i hibridnih sistema godišnje.

Reno i Gili već imaju zajedničko preduzeće u Južnoj Koreji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.