U trendu

Robna razmena Srbije i Belorusije uvećana za 130 odsto

BEOGRAD – Robna razmena između Srbije i Belorusije u prvoj polovini ove godine uvećana je za skoro 130 odsto u odnosu na isti period lane, a na godišnjem nivou iznosi oko 150 miliona dolara.

To su u Beogradu izjavili, nakon sastanka s ministrom privrede Goranom Kneževićem, državni sekretar u ministarstvu privrede Dragan Stevanović i ministar trgovine Belorusije Vladimir Kotlovič, koji su ocenili da je uprkos tome što dve zemlje nemaju političke, administrativne i druge barijere, ekonomska saradnja i dalje nedovoljno nerazvijena.

Državni sekretar Stevanović rekao je novinarima da ekonomska saradnja ne prati u dovoljnoj meri snažne i iskrene političke odnose, kao i da je današnji sastanak s delegacijom Belorusije imao za cilj da definiše mere koje će pomoći razvoju privredne saradnje dve države.

„Pre nekoliko meseci predsednik Aleksandar Vučić je bio gost predsednika Aleksandra Lukašenka, a to je dalo novi impuls našim odnosima i saradnji. Današnji sastanak osim što ima za cilj da pripremi naš mešoviti komitet, svakako je i u funkciji pripreme posete predsednika Lukašenka Srbiji“, rekao je Stevanović.

Prema njegovim rečima, poseta beloruskog predsednika može se očekivati nakon izbora u Belorusiji, koji su zakazani za novembar.

„Na sastanku s ministrom Kneževićem konstatovali smo da moramo mnogo da poradimo kako bismo imali šta da predstavimo predsednicima, kada Lukašenko bude gost našem predsedniku“, rekao je Stevanović.

Podsetio je da su u međuvremenu usaglašeni svi elementi Sporazuma Srbije sa Evroazijskom unijom koji će biti potpisan u novembru, što će, navodi Stevanović, srpskim privrednicima omogućiti da jednostavnije i veću količnu robe plasiraju na evroazijsko tržište, ali i beloruskim i drugim privrednicima iz Evroazijske unije da plasiraju svoju robu u Sribiji.

„Mislim da će to dobro da deluje na brojke u spoljno-trgovinskoj razmeni koje imaju trend rasta, ali koje mogu da budu veće. Naša razmena je na godišnjem nivou oko 150 miliona dolara, činjenica je da je suficit na strani Belorusije. Verujem da će sporazumi koji se pripremaju da budu potpisani za budući komitet i da će poseta predsednika biti u funkciji razvoja naše ekonomske saradnje“, ukazao je Stevanović.

Ministar trgovine Kotlovič kaže da između Srbije i Belorusije postoje dugi, prijateljski i partnerski odnosi, kao i da aktivno funkcioniše zajednička meštovita komisija za trgovinsko-ekonomsku saradnju.

Podsetio je da se delegacije povremeno sastaju kako bi proverile ostvarene rezultate i definisali zadatke za budući period.

„Što se tiče robne razmene, ona je povećana u prvom polugodištu ove godine za 127,9 odsto, i mi smo zadovoljni time, to je i zadatak koji je postavljen ispred ministarstava privrede Srbije i Belorusije“, rekao je Kotlovič.

Dodao je da će akcenat saradnje između dve zemlje osim na krupnim preduzećima, biti i na malim i srednjim preduzećima koji se intenzivno razvija u Srbiji i Belorusiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.