U trendu

Rovinj top destinacija Srba u HR, i Hrvata sve više u Srbiji

ZAGREB – Prema najnovijim pokazateljima eVizitora, tokom prvih sedam meseci u Hrvatskoj je broj turista iz Srbije porastao u odnosu na prošlu godinu za 12 odsto u dolascima i 20 odsto u noćenjima.

Većina gostiju iz Srbije posećuje Istru, Splitsko-dalmatinsku županiju i Kvarner, a top destinacije su im Rovinj, Zagreb i Pula, piše hrvatski Novi list.

Ukoliko borave u hotelima, najčešće odlaze u Zagreb, Opatiju i Rovinj, ako se odluče za kamp biraju Rovinj, Jelsu i Vrsar, a u privatnom smeštaju najviše odsedaju u Rovinju, Makarskoj i Crikvenici.

Kako se navodi, zanimljivo je da se gotovo 45 odsto noćenja sa tržišta Srbije ostvaruje u nekomercijalnom segmentu, odnosno radi se o takozvanim vikendašima koji na odmor dolaze u Obrovac, Benkovac i Rovinj.

Prema jednom prošlogodišnjem istraživanju u Hrvatsku dolaze turisti iz Srbije čija mesečna primanja su između 1.500 i 2.000 evra i njih je gotovo trećina, a zatim slede turisti koji u proseku zarađuju između 1.000 i 1.500 evra.

List navodi da ugostiteljski radnici turiste iz Srbije veoma hvale, navodeći da ne pitaju za cenu dobre hrane i vina, o čemu govori i podatak da u proseku troše 95,03 evra dnevno, što je više od prosečne potrošnje turista u Hrvatskoj od 78.77 evra.

Primera radi, Nemci u proseku na Jadranu potroše 65 evra dnevno.

Poslednjih godina i sve više Hrvata posećuje Beograd, a list navodi da je prošle godine Srbiju posetilo 80.000 građana Hrvatske.

Američki CNN je nedavno napravio listu 11 mesta koje valja posetiti u Srbiji, a među kojima su, uz Beograd kao centar noćnog života, dobrih restorana i bitnih kulturno-istorijskih spomenika, još Novi Sad, Subotica, Kopaonik, Zlatibor.

Istovremeno, CNN je Srbiju nazvao novom vrućom destinacijom u Evropi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.