U trendu

RTB Bor u avgustu izvezao robu u vrednosti 18,6 mil. dolara

BOR – Nakon prvih, „probnih“ količina izvezenih u Kinu jula, do polovine septembra u najmnogoljudniju zemlju na svetu otpremljeno još hiljadu tona bakra iz RTB-a Bor.

Kako je saopšteno iz te kompanije, izvoz u avgustu je iznosio 18,6 miliona dolara, a roba prodavana na stranom tržištu u prethodnih osam meseci vredela 143 miliona dolara

“ Od početka godine Rudarsko-topioničarski basen Bor prodao je na stranom tržištu robu u iznosu 143 miliona dolara. Izvoz je u ovom periodu, u odnosu na isti prošle godine, vredeo 30 miliona dolara više zbog bolje proizvodnje, ali i jačih cena. Za osam meseci prodato je 20.634 tone bakra, 2,6 tona srebra, 3,5 kilograma platine, 37 kilograma paladijuma, 19 tona selena, 588 tona plavog kamena i 13 hiljada tona sumporne kiseline“, navodi se u saopštenju.

Borski bakar su ove godine kupovale standardne mušterije iz Hrvatske, Turske, Italije i Nemačke, a prvi put se odskora, i to kao veliki kupci, pojavljuju i Kinezi. Nakon prvih „probnih“ količina izvezenih u julu, već do polovine septembra u najmnogoljudniju zemlju na svetu otpremljeno je još hiljadu tona bakra iz RTB-a Bor.

Celokupnu osmomesečnu proizvodnju srebra, platine i paladijuma otkupili su Britanci, dok je selen delom završio takođe u Engleskoj, a delom u Holandiji. Plavi kamen je iz Bora odlazio u Poljsku, Mađarsku, Tursku i Bosnu i Hercegovinu, a sumpornu kiselinu kupovali su Grci, Bugari i Rumuni.

Samo u avgustu, izvoz RTB-a Bor vredeo je 18,6 miliona dolara, odnosno četiri i po miliona dolara više nego u istom mesecu prošle godine, stoji u saopštenju koje je portparolka kompanije Tončev Vasilić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.