U trendu

Rumuni traže da im se vrati zlato, gde su rezerve Srbije

BEOGRAD – Rumunski senatori usvojili su početkom aprila nacrt zakona kojim traže od Rumunske nacionalne banke (BNR) da vrati u zemlju gotovo celokupno rumunsko zlato koje se čuva u Banci Engleske u Londonu.

Kako prenosi portal Biznis rivju, procenjuje se da se 65 odsto rumunskih rezervi zlata čuva u inostranstvu, prenosi Nova ekonomija, a kao argument rumunska centralna banka je navela da više ne bi trebalo da plaća naknade za držanje zlata u inostranstvu, s obzirom da je Rumunija dostigla status funkcionalne ekonomije.

Da bi ovaj zakon bio usvojen, potrebno je navodno zeleno svetlo Evropske centralne banke, a protivnici ove inicijative smatraju da bi vraćanje zlata ugrozilo sposobnost vlade da se zadužuje na međunarodnim tržištima, posebno u slučaju nove recesije, kao i da bi vraćanje zlata u zemlju bio veoma skup proces.

Kada se radi o Srbiji, devizne rezerve Srbije na kraju marta 2019. iznosile su 20,7 tona zlata, ukupne vrednosti od oko 862 miliona američkih dolara, ili oko 767 miliona evra, i ucestvuju sa 6,7 odsto u ukupnoj strukturi deviznih rezervi.

To su naveli u Narodnoj banci Srbije i dodali da se najveći deo zlatnih rezervi, oko 95 odsto, čuva u Srbiji u trezoru NBS, dok se ostatak čuva u inostranstvu.

Kako navode u NBS, količina zlata koje je NBS držala u inostranstvu smanjena je u periodu od 2001. do 2005. godine za gotovo 10 tona, a od te godine zlato nije prodavano, već je u okviru politike formiranja deviznih rezervi kontinuirano povećavala učešće zlata u deviznim rezervama kupovinama zlata iz domaće proizvodnje.

„Od 2012. godine do danas količina zlata NBS je uvećana za 6,4 tone što znači da je NBS samo u ovom periodu zlatne rezerve uvećala za trećinu“, ističu u NBS i dodaju da je tokom 2018. godine količina zlata u deviznim rezervama NBS povećana za oko 1.066 kilograma, dok je u prva tri meseca 2019. godine, zlato u deviznim rezervama NBS povećano za oko 326 kilograma“, saopštila je NBS.

List podseća da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić guvernerki NBS Jorgovanki Tabaković tokom 2018. sugerisao da kupuje zlato jer u slučaju nove ekonomske krize u svetu, zlato najviše vredi.

Navodi se da NBS otkupljuje poluge zlata iz domaće proizvodnje, i nastaviće s dosadašnjom praksom kupovine zlata, što je u skladu sa odredbama Zakona o Narodnoj banci Srbije kojim je, između ostalog, propisano da NBS može u zemlji kupovati i prodavati zlatne poluge.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.