U trendu

Ružić: Izveštaji DRI doprinose ispravljanju nepravilnosti

BEOGRAD – Ministar lokalne uprave i državne samouprave Branko Ružić ocenio je danas kao veoma dobro to što je Državna revizorska institucija ukazala na sve elemente i propuste lokalnih samouprava, jer će upravo to pomoći da se otklone nepravilnosti u poslovanju, zbog kojih nisu dobile pozitivne ocene.

Predsednik Državne revizorske institucije Duško Pejović danas je ukazao na to da je DRI do sada izvršila reviziju svih finansijskih izveštaja, svih jedinica lokalnih samouprava, te da od skoro 500 izveštaja koji se odnose na jedinice lokalnih samouprava, najviše ima ocena sa rezervom, dok nema nijedna pozitivna ocena.

Ružić je u izjavi novinarima nakon potpisivanja sporazuma između USAID-a i lokalnih samouprava podsetio da se reforma državne uprave i lokalne samouprave sprovodi još od 2012. godine, mnogo opsežnije od 2014. kada je doneta strategija.

„Uspeli smo da zaokružimo zakonodavni okvir, da sprovedemo reformu“, kaže Ružić i dodaje da je posao DRI da ukaže na sve elemente i propuste.

„Da li očekujete da svuda bude idealno stanje? Naravno da to nije moguće, ali uloga Državne revizorske institucije je da ukaže na propuste ukoliko ih ima i da se ti propusti isprave. Sve lokalne samouprave ili barem najveći broj njih te propuste ispravlja i to ne samo ove godine, već i ranijih godina“, kaže Ružić.

Pejović je objasnio novinarima da je cilj revizije davanje ocene o finansijskim izveštajima i pravilnosti poslovanja, te da se revizija završava davanjem jedne od četiri ocene – pozitivne, negativne, sa rezervom i uzdržavanje od davanja ocene.

„Da bi izveštaji bili pozitivno ocenjeni znači da nemaju odstupanja ili da mi utvrdimo da su ta odstupanja manjeg obima i manjeg značenja“, kaže Pejović i dodaje da se negativna ocena daje kada su odstupanja veoma velika.

Sa rezervom se daje ocena kada je između pozitivne i negativne, navodi Pejović i objašnjava da to znači da nije dovoljno dobro da bude ocenjeno pozitivno, niti je toliko loše da je negativno.

„Pozitivna ocena nije data, jer su odstupanja ili nepravilnosti koje smo utvrdili veća od granice do koje se daje pozitivna ocena. Odstupanja u lokalnim upravama su veća“, naveo je Pejović i kazao da u 1.000 izveštaja od 2009. godine do danas 14 odsto je ocenjeno negativno.

Upitan koliko su lokalne samouprave spremne da ispravljaju nepravilnosti, Pejović je kazao da se spremnost pokazuje već u postupku revizije, ali da nisu ujednačeni svi u spremnosti.

„Imamo lokalne samouprave koje i u toku revizije i posle u odazovnom izveštaju otklone sve ili najveći broj nepravilnosti“, kaže Pejović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.