najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Šarčević: Povećanje plata prosvetarima u oktobru

Ministar prosvete Mladen Šarčević najavio je danas da će prosvetari prvo povećanje plate dobiti u oktobru, a da će im, najverovatnije, već u ponedeljak biti isplaćen novac koji im je zakinut pogrešnim obračunom plata tokom letnjih meseci prošle godine.

Ministar je podsetio da je vlada u ponedeljak, 29. avgusta, donela odluku o isplati zakinutih zarada prosvetarima tokom leta prošle godine i dodao da će od dinamike rada trezora zavisiti kada će taj novac biti isplaćen.

“Radićemo na tome da se primeni povećanje u oktobru, ali i da sagledamo mogućnosti države da se poveća budžet za plate u 2017. godine”, rekao je Šarčević nakon sadnice Republičkog odbora Sindikata obrazovanja Srbije, kojoj je prisustvovao.

Kako je naveo, ako prosveta bude uspešna u racionalizaciji, onda ima pravo i da traži povećanje zarada.

Govoreći o protestu Unije sidikata prosvetnih radnika Srbije, ministar je rekao da takav skup ima smisla, jer prosvetari na taj način ukazuju da država treba više da brine o obrazovanju.

Sa sindikatima, dodao je, napravljena je dobra saradnja, apostrofirani su problemi i već realizovano ono što je bilo moguće.

“Imamo potrebu da uredimo platne razrede, pravimo sistem kvaliteta gde će oni bolji aplicirati za više”, naglasio je Šarčević.

On je predstavnicima Sindikata rekao da će prioritet biti obuka prosvetnih radnika u narednom periodu jer je, kako je rekao, “bolje dobar nastavnik u lošim uslovima nego obrnuto”.

Poglavlja u pregovorima sa EU koja se tiču prosvete – 25 i 26, mogu biti odmah i zatvorena što otvara, kako kaže ministar, mogućnost finasiranja raznih prosvetnih projekata iz predpristupnih fondova.

Predsednica Sindikata Obrazovanja Srbije Valentina Ilić kaže da su prosvetni radnic osim za prošlu zakinuti i za ovu, a da se analizira da li je bilo propusta u obračunu plata i tokom leta 2014.

Upitana da li će odustati od štrajla up[ozorenja, ona je rekla da će sindikati videti šta će im biti ispalćemo do 20. septembra doneti odluku.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike