U trendu

Srambek: Ukrajinsku krizu posmatrati kao alarm

BEČ – Ministarka privrede Austrije Margarete Šrambek smatra da bi Austrija i Evropa trebalo krizu u Ukrajini da posmatraju kao alarm i da su potrebna nova energetska partnerstva.

Ona se izjasnila i za stvaranje strateških rezervi gasa, za šta je potreban zakonski okvir.

Šrambek je, za ORF istakla da je srednjoročno neophodno da se prošire drugi izvori energije i pronađu drugi proizvođači gasa.

Za razliku od Nemačke Austrija, prema njenim rečima, ima dugoročne sporazume o isporuci gasa sa Rusijom, koja je, podvlači, čak i najgore vreme Hladnog rata ispunjavala svoje obaveze.

Pored toga Austrija, kako je navela, ima i dugoročni sporazum o isporuci gasa sa Norveškom.

Šrambek ističe da su potrebna nova energetska partnerstva, objasnivši da je o tome nedavno već vodila razgovore sa Ujedinjenim arapskim Emiratima i Omanom. U martu će otputovati u Saudijsku Arabiju.

O isporukama gasa, prenela je, EU razgovara i sa Katarom, što Austrija podržava, i za razliku od ostalih članica zalaže se za dugoročne sporazume.

Ocenila je da će gasovod „Severni Tok 2“ najverovatnije biti deo paketa sankcija protiv Rusije, ukoliko dođe do upada u Ukrajinu.

To se neće odraziti na postojeće isporuke gasa, već samo na početak rada novog gasovoda.

„Pojedine države bi želele da Austrija potpuno odustane od Severnog toka 2. Toga s moje strane, a i ministra spoljnih poslova, neće biti, jer smo kao država mnogo investirali preko OMV u taj projekat“, objasnila je Šrambek.

Ona je istakla da snabdevanje gasom u Austriji aktuelnom krizom nije pogođeno.

„Evropa mora biti suverenija i to u svim pravcima, kako prema SAD, tako i prema Rusiji”, podvukla je Šrambek.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.