U trendu

Srbija mora da isplati 310 miliona evra za deviznu Å¡tednju

Predlog izmena i dopunama zakona o regulisanju javog duga SR Jugoslavije po osnovu devizne Å¡tednje građana previđa obavezu drÅŸave da isplati 310 miliona evra, izjavila je danas ministarka za drÅŸavnu upravu i lokalnu samoupravu Ana Brnabić.

Izmene se donose u vezi sa servisiranjem stare devizne Å¡tednje, a nakon sudskih presuda u Strazburu, kojima je Srbiji naloÅŸeno da isplati devinu Å¡tednju drÅŸavljanima bivÅ¡ih republika SFRJ, rekla je Brnabić novinarima u skupÅ¡tini.

Po osnovu tog zakona ukupne obeveze Srbije iznose do 310 miliona evra.

„VaÅŸno je da se ove obaveze izmire i da Srbija pokaÅŸe da poÅ¡tuje odluke Evopskog suda za ljudska pravam, jer bi u suprotnom bili pod rizikom da moÅŸemo da platimo nematerijanu Å¡tetu, Å¡to bi bio dodatan udarac na budÅŸet od 30 do 40 miliona evra. Ovo je i finansijski i iz aspekta reputacije Srbije jako vaÅŸno“, naglasila je Brnabić.

Ona je rekla novinarima da je skupštini predloşen i novi Zakon o proceniteljima vrednosti nepokretnosti, na kome je radilo Ministarstvo finansija.

„To je dugoočekivan zakon o banaka, finansijskih institucija i građana. Ovim zakonom će se stati na put mahninacijama u proceni vrednosti nepokretnosti. Bilo puno kontroverzi oko toga“, navela je Brnabić.

Prema njenim rečima, uvode se tri vaÅŸna institucionalna mehanizma, prvi je licenca za vrÅ¡enje procene vrednosti nepokretnosti, drugi institucionalni okvir za nadzor nad proceniteljima i trećim se uvodi kodeks etike u toj oblasti.

Cilj je da ostvarivanje dodatne stabilnosti bankarskog sistema, ali i trÅŸiÅ¡ta i povećan razvoj privredne aktivnosti.

Ona je rekla da će izmenama i dopunama Zakona o PDV-u predlaÅŸe smanjenje PDV-a za promet i uvoz drvenih briketa i peleta od 1. januara 2017. godine.

„PredlaÅŸe se smanjenje poreza sa 20 odsto na 10 odsto“, rekla je Brnabić dodajući da je cilj povećanje proizvodnje, a posebno u ruralnim sredinama.

Izmenama i dopunama carinskog zakona predlaÅŸe se brisanje dela odredbe koja se odnosi na povlastice za osobe sa invaliditetom.

„PredloÅŸenim reÅ¡enjem se samo preformuliÅ¡u odredbe koje se odnose na oslobađanje od plaćanja od uvoznih dadÅŸbina za OSI tako Å¡to se na Å¡iri nacin definiÅ¡e to pravo, kao pravo na uvoz svih predmeta posebno namenjenih za obrazovanje, zapoÅ¡ljavanje
 umesto trenutno vaÅŸaćeg reÅ¡enja prema kome su taksativno nabrojani predmeti koji mogu biti oslobođeni poreza od carine“, rekla je Brnabić.

Ona je istakla da je taj zakon veliki napredak za OSI.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.