U trendu

Srednjoškolci izabrali projekte vredne oko 14 miliona dinara

BEOGRAD – Učenici 27 srednjih škola iz Sombora, Sremske Mitrovice, Novog Pazara i Kragujevca izabrali su projekte koji će se tokom 2021. godine realizovati u njihovim školama, kako bi se poboljšali uslovi za nastavu i boravak đaka, saopštila je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).
U saopštenju se navodi da je 15.000 đaka, koliko ih je izabralo projekte, bilo deo programa uključivanja mladih u konsultacije o lokalnom budžetu, koji su zajednički realizovali Projekat za odgovornu vlast USAID-a i lokalne samouprave.
Cilj ovih projekata jeste da mladi kroz lični angažman nauče kako funkcionišu demokratski procesi neposrednog odlučivanja, kako se može uticati na lokalnu vlast i učiniti je bližom građanima i njihovim potrebama.
Izabrani projekti biće finansirani iz lokalnih budžeta, a sve uprave zajedno opredelile su više od 14 miliona dinara kako bi se radovi završili do kraja naredne godine.

„Želje učenika su bile praktične i konkretne – od uređenja školskih dvorišta i kutaka za učenike, popravke inventara, renoviranja toaleta, uvođenja interneta do opremanja školske biblioteke, preko nabavke zavesa, klima uređaja, školskih ormarića“, rekla je direktorka USAID-ovog Projekta za odgovornu vlast Džeklin Vilijams Bridžers.
Projekat za odgovornu vlast pripremio je nacrt skupštinske odluke čijim bi usvajanjem uključene lokalne samouprave institucionalizovale ovu inicijativu.
Odluke bi trebalo da se usvoje sledeće godine a lokalne samouprave bi postale prve koju imaju ovu vrstu politike i bile bi primer i za druge gradove i opštine, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.