U trendu

SrednjoĆĄkolci izabrali projekte vredne oko 14 miliona dinara

BEOGRAD – Učenici 27 srednjih ĆĄkola iz Sombora, Sremske Mitrovice, Novog Pazara i Kragujevca izabrali su projekte koji će se tokom 2021. godine realizovati u njihovim ĆĄkolama, kako bi se poboljĆĄali uslovi za nastavu i boravak đaka, saopĆĄtila je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).
U saopĆĄtenju se navodi da je 15.000 đaka, koliko ih je izabralo projekte, bilo deo programa uključivanja mladih u konsultacije o lokalnom budĆŸetu, koji su zajednički realizovali Projekat za odgovornu vlast USAID-a i lokalne samouprave.
Cilj ovih projekata jeste da mladi kroz lični angaĆŸman nauče kako funkcioniĆĄu demokratski procesi neposrednog odlučivanja, kako se moĆŸe uticati na lokalnu vlast i učiniti je bliĆŸom građanima i njihovim potrebama.
Izabrani projekti biće finansirani iz lokalnih budĆŸeta, a sve uprave zajedno opredelile su viĆĄe od 14 miliona dinara kako bi se radovi zavrĆĄili do kraja naredne godine.

„Ćœelje učenika su bile praktične i konkretne – od uređenja ĆĄkolskih dvoriĆĄta i kutaka za učenike, popravke inventara, renoviranja toaleta, uvođenja interneta do opremanja ĆĄkolske biblioteke, preko nabavke zavesa, klima uređaja, ĆĄkolskih ormarića“, rekla je direktorka USAID-ovog Projekta za odgovornu vlast DĆŸeklin Vilijams BridĆŸers.
Projekat za odgovornu vlast pripremio je nacrt skupơtinske odluke čijim bi usvajanjem uključene lokalne samouprave institucionalizovale ovu inicijativu.
Odluke bi trebalo da se usvoje sledeće godine a lokalne samouprave bi postale prve koju imaju ovu vrstu politike i bile bi primer i za druge gradove i opơtine, navodi se u saopơtenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.