U trendu

Telenor prodao PPF grupi poslovanje u centralnoj i istočnoj Evropi

Norveška Telenor grupa danas je saopštila da je potpisala ugovor o prodaji svog poslovanja u regionu centralne i istočne Evrope sa PPF grupom po ceni od 2,8 milijardi evra.

Transakcija uključuje mobilne operacije u Madjarskoj, Bugarskoj, Crnoj Gori i Srbiji i provajdera tehničkih usluga Telenor Common Operation (TnCo), koji su svi u potpunosti u vlasništvu Telenor grupe.

PPF je najveća investiciona grupa u centralno-istočnoj Evropi koja ulaže u različite sektore, uključujući bankarstvo, finansiranje privatnih lica, nekretnine, rudarstvo i telekomunikacije.

Bord direktora Telenor grupe namerava da na godišnjoj Skupštini akcionara zatraži odobrenje za isplatu posebne dividende od 4,40 NOK (norveške krune) po akciji.

Telenor operacije u regionu centralne i istočne Evrope imaju udeo od 11,8 milijarde NOK, odnosno devet odsto u ukupnim prihodima Telenor grupe i 4,1 milijarde NOK ili oko osam odsto EBITDE (dobit pre isplate kamate i poreza) u 2017, sa više od devet miliona korisnika i 3.500 zaposlenih.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.