U trendu

Tramp traži od Abea da poveća agrarni uvoz iz SAD

TOKIO – Predsednik SAD-a Donald Tramp direktno je zatražio od japanskog premijera Šinza Abea da njegova zemlja kupi američke poljoprivredne proizvode u „pozamašnoj vrednosti“, javila je japanska novinska agencija Kjodo pozivajući se na neimenovane izvore iz japanske i američke vlade.

Tramp je zatražio od Japana da kupi specifične proizvode kao što su soja i pšenica, izvestio je Kjodo, dodajući da je taj zahtev izdvojen iz okvira tekućih trgovinskih razgovora između Vašington i Tokija.

Prema navodima japanske agencije, vlada u Tokuju će razmotriti odgovor, a u opticaju je predlog da kupuje američke poljoprivredne proizvode radi pomoći u hrani afričkim državama, prenosi Rojters.

Vrednost kupljenih poljoprivrednih proizvoda mogla bi da iznosi nekoliko stotina miliona dolara, uključujući troškove transporta.

Japan i SAD su se saglasili da će težiti postizanju sveobuhvatnog sporazuma o bilateralnoj trgovini do septembra, u nastojanju da premoste razlike u stavovima oko tarifa na govedinu i automobilski sektor, izvestio je japanski poslovni dnevnik „Nikei“ ranije ovog meseca.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.