U trendu

Turistički radnici Pomoravskog okruga spremni za praznike

JAGODINA – Turističke destinacije, na području Pomoravskog okruga, uključujući i desetak srednjovekovnih manastira, za uskrešnje i prvomajske praznike radiće punom radno vreme, a Resavska pećina s produženim 30. aprila i 1. i 2.maja.

Cene su kao radnim danima, rekli su danas Tanjugu turistički radnici i rukovodici u Resavskoj pećini kod Despotovca, Prirodnjačkom centru Srbije u Svilajncu, Muzeju voštanih figura i ZOO vrtu u Jagodini.

Za turiste i vernike biće otvoreni srednjovekovni manastiri: Manasija kod Despotovca, u kojem se nalazi grobnica njenog ktitora, despota Stefana Lazarevića, Ravanica kod Ćuprije, u kojoj su mošti kneza Lazara, Kalenić kod Rekovca, Sveti Sisoje u Sisojevcu kod Paraćina, Jošanica kod Jagodine, kao i manastiri Zlatenac, Miljkov manastir, manastir Tomić“, manastir Prečište Bogorodice na desnoj obali Velike Morave u opštini Svilajnac, i najstarija očuvana crkva polubrvnara u Glozanima.

U manastirima i manastirskim crkvama posebno praznično biće u nedelju, na Uskrs, kada se očekuje veliki broj vernika, rekli su Tanjugu sveštenici.

Gosti Jagodine moći će da razgledaju i Akva parka s napunjenim bazenima, a radiće i veštački vodopad u Izletištu „Potok“, rečeno je danas Tanjugu u Turističkoj organizaciji grada.

Uoči 1. maja, u Izletištu „Potok“, biće upriličen tradicionalni Prvomajski koncert, Društva za kulturu „Kablovi“, čime će početi i besplatna kulturna dešavanja na Letnjoj pozornici, rekli su u Kulturnom centru u Jagodini.

U ZOO vrtu će na Uskrs popodne za decu biti organizovano crtanje životinja, a najbolji radovi biće nagrađeni.

U Muzeju voštanih figura, gosti će videti, dve nove figure, bivšeg i sadašnjeg predsednika Arapske Republike Egipta Gamela Abdela Nasera i Abdela Fataha el Sisija, i prerađenu figuru Josipa Broza Tita, koje su postavljene uz figuru predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina.

Na ulazu u grad iz pravca Ćuprije, dočekaće ih veliki spomenik jagodinskom svetskom putniku Jovanči Miciću, glavnom junaku u komediji „Put oko sveta“ Branislava Nušića.

Prirodnjački centar Srbije u Svilajncu, jedinstvena naučna ustanova u ovom delu Evrope, sa „štrašnim gušterima“ goste dočekuje sa novom izložbom „Životinjski svet Afrike“.U njemu su trenutno i još šest tematskih izložbi na čijim postavkama su radili stručnjaci Prirodnjačkog muzeja Beograd i Rudarsko geološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Reč je o izložbama: „Geološki vremepolov“, „Svet dinosaurusa“, „Svet minerrala i stena“, izložba „Biodiverziteta Srbije“, Postavka „Paleontologija“ i Izložba „Nebesko kamenje“.

Za povećan broj gostiju i izletnika, pripremili su se i ugostitelji, u ovom delu Srbije, u restoranima u izletištima, na restoranima brodovima na Velikoj Moravi.

Cene neće biti veće nego običnim danima“, obećali su vlasnici restorana. 

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.