U četvrtak Kopač u BG, a detalji mišljenja EZ na sajtu

BEČ – Sekretarijat energetska zajednica (EZ) sa sedištem u Beču objaviće verovatno u četvrtak, 7. februara, detalje Mišljenja o uslovima za priključenje Srbije gasovodu „Turski tok“, rečeno je Tanjugu u sedištu ove međunarodne organizacije.

Da je Srbija bliže realizaciji projekta Magistralnog gasovoda od granice s Bugarskom do granice s Mađarskomt posle delimično objavljenog Mišljenja Energetske zajednice, mogla bi da znači i poseta direktora Sekretarijata energetske zajednice Janeza Kopača Beogradu zakazana za četvrtak.

Sekretarijat Energetske zajednice (EZ) je 1. februara dao generalno mišljenje da Srbija može da se pruključi „Turskom toku“ pod izvesnim uslovima koje zemlja treba da ispuni.

Kako tumače eksperti iz ove oblasti, EZ je mišljenja da Srbija u određenom procentu mora da omogući i trećim kompanijama da trguju gasom i transportuju gas preko ovog gasovoda, čime bi se isključio monopol „Srbijagasa“ i „Gasproma“, bez obzira na to što Rusi i Srbi plaćaju gradnju i dopremaju gas.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić smatra da je činjenica da je Energetska zajednica u svom Mišljenju „zaključila da će novi gasovod unaprediti sigurnost snabdevanja kroz diversifikaciju ruta snabdevanja, potvrda naše argumentacije“, i očekuje ubrzan nastavak projekta kroz obavezujuću raspodelu kapaciteta i donošenje investicione odluke.
Mišljenje Energetske zajednice je, kaže, pokazatelj da je projekat dobro postavljen, u skladu sa Zakonom o energetici Republike Srbije, kao i sa evropskim energetskim direktivama.

Određeni uslovi, a pre svega sa stanovišta jačanja konkurencije, upućeni su Agenciji za energetiku Srbije, koja će ih, rekao je Antić, kao nezavisno regulatorno telo u skladu sa Zakonom uzeti u obzir u daljim koracima vezanim za realizaciju projekta.
Kompanija „Bulgartransgas“ je 31. januara donela konačnu odluku o investiranju u izgradnju produžetka gasovoda „Turski tok“ kroz Bugarsku, od turske do srpske granice, a bugarska ministarka energetike Temenuška Petkova potvrdila je danas da će Bugarska pristupiti izgradnji.

Ona je, u intervjuu za Bugarski nacionalni radio, objasnila da je ta procedura u skladu sa evropskim pravilima i da je cilj da Bugarska zadrži ključnu poziciju na gasnoj mapi Evrope, te da je testiranje tržišta potvrdilo isplativost tog projekta, budući da je otkupljeno 100 odsto ulaznog i izlaznog kapaciteta gasovoda.

Takođe, mađarski ambasador u Rusiji, Norbert Konkoi, poručio je danas u Moskvi da je Budimpešta spremna da se pridruži gasovodu „Turski tok“ za snadbevanje ruskim gasom.

„Danas, ruski gas stiže u Mađarsku sa istoka, ali smo zainteresovani i za snabdevanje gasom sa juga (preko Turskog toka)“, rekao je mađarski diplomata novinarima u Moskvi, preneo je Tas s.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike