U trendu

USAID projekat „Better energy“ za privrednike u Valjevu

VALJEVO – Projekat USAID-a „Better energy“ koji treba da poboljša energetsku efikasnost u javnim komunalnim preduzećima i stambenim zgradama, kao i da podrži male obnovljive izvore energije, predstavljen je privrednicima u Valjevu u organizaciji Privredne komore Srbije.

Sednica Parlamenta privrednika u Valjevu, u Regionalnoj privrednoj komori Kolubarskog i Mačvanskog upravnog okruga, organizovana je sa temom proizvodnje struje iz obnovljivih izvora energije za sopstvene potrebe u privredi.

USAID-ov projekat „Better Energy“ je petogodišnji projekat koji nastoji da poboljša energetsku efikasnost u javnim komunalnim preduzećima i stambenim zgradama, kao i da podrži male obnovljive izvore energije, saopšteno je iz PKS-a.

Ovi napori bi trebalo, kako je navedeno, da pomognu Srbiji pri smanjenju zavisnosti od fosilnih goriva kroz sprovodenje pilot projekta u pogledu unapredivanja efikasnosti sistema daljinskog grejanja u celoj zemlji.

Projekat „Serbia Better Energy“, realizuju Privredna komora Srbije i ĆEMONICS, implementaciona agencija USAID projekta, uz podršku Ministarstva rudarstva i energetike.

Sednicu Parlamenta privrednika u proširenom sastavu, otvorili su zamenik predsednika parlamenta Aleksandar Blažić i direktorka Regionalne privredne komore Kolubarskog i Macvanskog okruga, Vesna Kudić.

Kudićeva je u svom obracanju istakla aktuelnost teme, s obzirom na energetsku krizu i energetsku neizvesnost na globalnom nivou, koja u velikoj meri pogađa i privredu Srbije i našeg regiona.

Skup je pozdravio i pomoćnik gradonacelnika Valjeva Nemanja Petrović koji je podsetio prisutne da Grad Valjevo svojim budžetom izdvaja značajna sredstva za podršku privredi i građanima u postizanju višeg nivoa energetske efikasnosti i kod prelaska na alternativne izvore energije.

Rukovodilac „Better Energy“ USAID projekta u Srbiji Daniel Begr izjavio je da je Srbija usvojila pravnu regulativu, u pogledu kupac-proizvođač u februaru 2022. godine i da nastoji da regulativu u budućnosti uskladi sa EU propisima i time povoljno utiče na celokupni energetski sistem, kao i na samu energetsku sigurnost Srbije.

Strucnjaci USAID „Better Energy“ projekta u Srbiji, konsultanti Dr Slobodan Ružić i Mr Bojana Opačić, diskutovali su o zakonskom okviru koji je namenjen za kupce – proizvođače u Srbiji i načinima kako da se postane potrošač.

Oni su, takođe, predstavili ekonomsku i finansijsku analizu izgradnje solarnih elektrana i koje su mogućnosti za finansiranje ovakvih projekata u budućnosti.

Razgovarali su i o zakonskim okvirima, preprekama i rizicima za potencijalne investitore.

Predstavljeni su pravni okvir za kupce – proizvođače električne energije iz solarnih izvora u Srbiji, procedura za instalaciju solarne elktrane i puštanje u operativni pogon, ekonomsko-finansijska analiza izgradnje solarne elektrane i mogućnosti za finansiranje takvih projekata kao i nedostaci pravnog okvira, barijere i rizici za investitore.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.