U trendu

Vulin: Socijalna davanja nisu smanjena

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da novim predlogom Zakona o budžetu ni za dinar neće biti umanjena socijalna davanja.

„Nijedno socijalno pravo neće biti smanjeno naredne godine, postoji mogućnost čak da se proširi broj korisnika socijalnih primanja“, rekao je Vulin u Vladi Srbije na konferenciji za novinare Socijalno-ekonomskog saveta.

Vulin, koji je i predsednik Socijalno-ekonomskog saveta, kazao je da je budžet Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja za 2017. godinu za 3,7 milijardi dinara manji od budžeta za ovu godinu, ali da neće biti uštede na davanjima, već na dotacijama Nacionalne službe za zapošljavanje koja ima povećane prihode, kao i Fonda PIO.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović rekao je da je zadovoljan što je posle više godina Socijalno-ekonomski savet imao priliku da razmatra budžet i što je deficit budžeta smanjen.

On je kazao i da će taj sindikat pokrenuti inicijativu za izmenu Zakona o radu, kojom će se tražiti da radnik dok je na bolovanju ne može da dobije otkaz.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković kazao je da je zadovoljan što je predloženi budžet uravnotežen „jer će moći da se potroši samo koliko je proizvedeno“.

„Nadamo se da će budžet biti realizovan, kako je i projektovan. Ipak postoji i strah da lokalne zajednice, zbog smanjenih transfera iz republičke kase, ne prebace teret na poslodavce preko parafiskalnih nameta“, kazao je Atanacković.

On je dodao da očekuje da država bar ne otežava poslovanje privrede, ako već budžetom nije predvidela da se u 2017. smanje porezi i doprinosi na plate zaposlenih.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.