najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Zakon o taksama za RTS i RTV važiće samo godinu dana

Ministar privrede Željko Sertić izjavio je danas da je predlog Zakona o privremenom uredjivanju naplate takse za javni medijski servis koji predvidja da taksa za RTS i RTV iznosi 150 dinara i da se naplaćuje kroz račun za struju privremeni zakon koji će važiti godinu dana.

“Ovo je privremeni zakon, samo godinu dana. Na ovih 150 dinara se ne primenjuje PDV”, rekao je Sertić u Skupštini Srbije tokom rasprave o amandmanima na taj zakon.

On je kazao da je Vladi Srbije jako bitno finansiranje javnih servisa.

Poslanica Demokratske stranke (DS) Aleksandra Jerkov je upitala kako gradjani treba da plaćaju taksu, ako je 2014. godine usvojen zakon da gradjani popunjavaju “nekakve uplatnice”, a da se sada raspravlja o novom zakonu koji predvidja “potpuno drugačije” naplaćivanje takse.

Poslanik Nove stranke Vladimir Pavićević je zatražio da se taj predlog zakona povuče iz rasprave i upitao gde je ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac kada se o tom zakonu raspravlja.

“Gde je i šta radi ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac kada se u Skupštini raspravlja o Predlogu zakona o privremenom uredjivanju naplate takse za javni medijski servis. Zabrinjavajuće je kada ministar predlaže zakon sa toliko nelogičnosti, a nigde ga nema da taj predlog brani”, rekao je Pavićević.

Predsednica Skupštine Maja Gojković je na to odgovorila da je ministar privrede Željko Sertić ovlašćen za obrazlaganje tog predloga zakona.

Poslanik Socijaldemokratske stranke (SDS) Aleksandar Senić podsetio je na obećanje da će pretplata biti uvedena “samo preko mrtvog tadašnjeg prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića”.

Poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Veroljub Arsić kazao je da je predlog zakona dobar jer je taksa ranije bila 200 dinara, a da će sada biti 150.

Predlogom zakona predvidjeno je da se taksa na taj način i u tom iznosu naplaćuje od 1. januara 2016. godine do 31. decembra 2016. godine.

Sredstva uplaćena na teritoriji Vojvodine 70 odsto se uplaćuju za RTV, a 30 odsto za RTS.

U obrazloženju zakona je navedeno da je cilj naplate takse otklanjanja okolnosti koje bi mogle da dovedu u pitanje rad i funkcionisanje javnih medijskih servisa i obavljanja njihove osnovne delatnosti, koja je u funkciji ostvarivanja javnog interesa.

Sredstva dobijena od takse za javni medijski servis i četiri milijarde dinara, koliko je inače izdvojeno iz državnog budžeta, utvrdjuju se, kako je navedeno, u funkciji obezbedjivanja stabilnog sistema finansiranja osnovne delatnosti javnih medijskih servisa, njihove uredjivačke nezavisnosti i institucionalne autonomije, istovremeno vodeći računa o ekonomskom ambijentu i ekonomskoj snazi obveznika.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike