U trendu

Završen drugi dan 10. Sarajevo biznis foruma

SARAJEVO – Panelom o prednostima drvne industrije i industrije nameÅ¡taja u BiH sa kojeg je poručeno da se investicije u tom sektoru povećavaju zavrÅ¡en je drugi dan 10. Sarajevo biznis foruma.

Profesor na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu Ramo Palalić rekao je da je drvna industrija najstarija grana privrede u BIH, navodeći da se ona danas bazira na privatnom sektoru čija su preduzeća uglavnom izvozno orjentisana.

On je kazao da je oko 60 odsto BiH prekriveno Å¡umom i dodao da se ta zemlja nalazi na idealnom mestu u Evropi za razvoj drvne industrije, kao i da pruÅŸa dosta potencijala.

Član odbora Švedske privredne komore u BiH naveo je da je BiH u pomenutim sektorima jedna od najjačih u regionu i da se trenutno najviše drveta i nameštaja izvozi u Nemačku.

Ukazao je i na mnoge izazove sa kojima se domaći privrednici suočavaju.

„Najveći izazovi sa kojima se proizvođači susreću jesu transport i oteÅŸana izvozna procedura. Å vedska privredna komora u BiH trenutno radi na projektu stvaranja ‘haba’ koji će olakÅ¡ati procedure, a nadamo se da će se pomoću projekta i Vlada BiH aktivirati oko uvođenja olakÅ¡ica i finansiranja“, kazao je Ćoralić.

Predsednik Privredne komore severo-zapadne Makedonije Nebi Hoksa navodi da se izazovi tiču i odrÅŸavanja cena na trÅŸiÅ¡tu, naročito za mlada preduzeća koja čine veći deo BiH privrednika.

Kako kaÅŸe, kupci ÅŸele jedinstven i kvalitetan nameÅ¡taj, izrađen po njihovim ÅŸeljama, ali po prihvatljivim cenama.

“Vrlo je teÅ¡ko odrÅŸati taj balans cene i kvaliteta”, rekao je on.

Izvršni direktor preduzeća “Prevent interior” Zlatan Faik Uzunović budućnost industrije nameštaja vidi u digitalizaciji.

Prema njegovim rečima, sve više proizvođača se odlučuje da nameštaj prodaju onlajn, jer im se time smanjuju troškovi.

Takođe, kaÅŸe da je masovna proizvodnja nameÅ¡taja sve manja, jer, kako kaÅŸe, kupci ÅŸele unikatne proizvode, dizajnirane po njihovim predstavanja i ÅŸeljama.

Na okruglom stolu je zaključeno da su drvna industrija i industrija nameštaja dva sektora poslovanja sa najvećim potencijalom razvoja, kao i da su investitori već prepoznali kvalitet domaćih privrednika pomenutih grana.

Očekuju se, kaÅŸu panelisti, reÅ¡enja o poboljÅ¡ljanju izvoznih i transportnih procedura, koje će dodatno podstaknuti i rast i razvoj.
Tokom dana, odrÅŸani su brojni B2B sastanci između privrednika i investitora, kao i sponzorske prezentacije viÅ¡e kompanija, a predstavljen je i projekat Avaz Roto PreÅ¡ pod nazivom “Ski Tower”.

Toranj koji bi trebalo da bude visok oko 250 metara sa 50 spratova izazvao je veliku paÅŸnju investitora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.