U trendu

Žene na čelu američkih korporacija više zaradjuju, ali ih je i dalje malo

Žene na čelu velikih američkih korporacija prošle godine su imale povećanje zarade, ali ih je dalje malo u odnosu na muškarce, pokazuje istraživanje agencija Asošijetid pres.

Srednja vrednost plate za najplaćenije američke direktorke prošle godine je bila 13,1 milion dolara, što je za devet odsto više nego 2015, dok je ta plata za muškarce bila 11,4 miliona dolara, takodje devet odsto više nego prethodne godine, pokazuje analiza AP-a i kompanije Ekvilar (Equilar).

Broj žena na čelu korporacija se, medjutim, neznatno povećao. Prošle godine je medju najplaćenijim direktorima bilo šest odsto žena, u odnosu na pet odsto 2015. i 2014. godine.

Najplaćenija direktorka je Virdžinija Rometi iz Aj-Bi-Ema (IBM) sa 32,3 miliona dolara, što je povećanje od 63 odsto na prethodnu godinu, uglavnom zbog bonusa u akcijama od 12,1 milion dolara koji nije dobila 2015.

Rometi je time prestigla Marisu Mejer iz posrnulog Jahua (Yahoo) koja je pala na drugo mesto s 27,4 miliona dolara. Na trećem mestu je Indra Nuji iz Pepsika (PepsiCo) sa 25,2 miliona dolara, a za njom sledi Mari Bara, direktorka Dženeral motorsa (General Motors) s 22,4 miliona dolara.

Na petom mestu je Amerikanka srpskog porekla Fibi Novaković, koja je ranije radila za CIA a prošle godine je kao direktorka kompanije iz odbrambene industrije Dženeral dajnemiks (General Dynamics Corp) zaradila 21,2 miliona dolar

Na šestom mestu je takodje direktorka kompanije koja proizvodi vojnu opremu Lokhid Martin (Lockheed Martin Corp). To je Merilin Hjuson sa zaradom od 19,4 miliona dolara.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike