Danas presuda Šariću za šverc droge

Veće Specijalnog suda izreći će danas u ponovljenom postupku prvostepenu presudu Darku Šariću, optuženom za šverc više od pet i po tona kokaina iz Južne Amerike u Evropu, jer je prvobitnu odluku kojom je kažnjen na dvadeset godina zatvora Apelacioni sud ukinuo.

U nedavno iznetoj završnoj reči, Tužilaštvo je zatražilo ponovo maksimalnu kaznu za Šarića i druge okrivljene i navelo da su zaradili 47 miliona evra prodajom kokaina. Kao dokaze predstavilo je, kako je navelo, brojne prisluškivane razgovore, šifrarnik za komuniciju kao i knjigovodstvenu knjigu za novac od droge.

Status svedoka saradnika imalo je troje okrivljenih, sa devetoro okrivljenih je zaključen sporazum o priznanju krivicea troje optuženih je oslobodjeno optužbe.

Odbrana Šarića tražila je oslobadjajuću presudu, tvrdeći da nema dokaza da je organizovao neku kriminalu grupu za šverc droge. On je, osporavajući svedoke saradnike, za najvažnijeg od njih rekao da je bogato nagradjen da ga „lažno optuži“.

U podizanje optužnice, branio se Šarić, umešala se tadašnja vlast.

Apelacioni sud je, odlukom kojom je slučaj vratio na ponovno sudjenje, ocenio da je veće Specijalnog suda propustilo da „bliže odredi i opiše koje radnje su okrivljeni ponaosob preduzeli“.

Učinjena je, smatra, i bitna povreda krivičnog postupka jer je u veću bio sudija koji je ranije odlučivao o potvrdjivanju optužnice.

Optužnica protiv Šarića podneta je 2010. i njom su inicijalno bila obuhvaćena 24 optužena, dok je on još bio u bekstvu, a nakon nje je podneto još pet optužnica.

Tužilaštvo tereti Šarića kroz više spojenih optužnica za period od 2008. do 2009. godine, Prva optužnica podignuta je za šverc više od pet i po tona kokaina koje je, tvrdi tužilaštvo, nameravao da krajem 2009. prebaci brodom u Evropu iz Argentine i Brazila.

U okviru akcije „Balkanski ratnik“ urugvajska policija zaplenila je drogu u luci kraj mesta Montevideo.

U jednoj od tih optužnica, za Šarića se tvrdi da je organizovao kupovinu skoro dve tone kokaina u Argentini i potom je brodom prebacio preko Atlantskog okeana do obala Španije i Gibraltara gde je ribarskim čamcima prebačen na obalu radi prodaje u Evropi.

Prema navodima optužnice, dolazak prekookeanskih brodova u Argentinu je organizovao Rodoljub Radulović, u medijima poznat kao Miša Banana, koji je u bekstvu kao i veliki broj optuženih.

Tužilaštvo tereti Šarića i da je organizovao grupu koja je kupila u Brazilu nešto više od tone kokaina i prodala je tamo, kao i da je prodala više stotina kilograma droge u Italiji.

U odvojenom postupku u Specijalnom sudu, Šariću se sudi da je oprao bar 22 miliona evra od prodate droge.

Šarić se pominje u još jednom postupku u kojem je Branko Lazarević, nekadašnji šef kabineta tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića, optužen da je nekim od članova Šarićeve grupe dostavljao informacije da ih policija prati i prisluškuje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.