U trendu

Krivična prijava protiv Siniše Malog zbog novogodišnje rasvete u Beogradu

Inicijativa „Ne da(vi)mo Beograd“ podnela je danas krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu protiv gradonačelnika Beograda Siniše Malog, direktora Javnog preduzeća „Javno osvetljenje“ Aleksandra Cincar-Poposkog, direktora firme „Kip lajt“ Radovana Djumića i članova tenderske komisije zbog sumnje da su izvršili malverzacije prilikom javne nabavke sredstava za novogodišnju rasvetu.

Kako se navodi u saopštenju, inicijativa smatra da su oni sklopili nezakonit i štetan dogovor čija je svrha bila nameštanje tendera za javnu nabavku sredstava za novogodišnju rasvetu za svečano osvetljenje Beograda za novogodišnje i božićne praznike.

Dodaje se da su u tenderskoj dokumentaciji od ponudjača zahtevani identični uslovi i elementi koje je u svojoj ponudi imala firma koja je kasnije pobedila na konkursu.

„Tenderskom dokumentacijom bilo je predvidjeno da je ponudjač u obavezi da ima skladišni prostor veličine 1.000 metara kvadratnih, u vlasništvu firme, jedan odredjen model vozila, kao i da dostavi uzorke svojih proizvoda (čak i onih koji bi se naručili u jednom primerku) u roku i na način na koji je to mogao učiniti samo jedan ponudjač“, navodi se i dodaje da su uslovi pogodovali samo jednom ponudjaču, koji je i pobedio na konkursu.

Inicijativa je ocenila da je gradonačelnik Siniša Mali odgovoran što je takvo trošenje sredstava protivzakonito odobrio i što je svojim javnim nastupima branio i podržavao taj posao, što ukazuje da je znao i podstrekivao ostala lica u njihovim nezakonitim radnjama.

„Kako šteta naneta gradu Beogradu ovim radnjama osumnjičenih prelazi iznos od 190 miliona dinara, te da se radi o kvalifikovanom obliku krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti, predlažemo da nadležni Javni tužilac sasluša sve okrivljene i protiv njih podigne odgovarajući optužni akt“, navodi se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.