najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

N1: Podignuta optužnica protiv Nebojše Čovića

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv Nebojše Čovića i još šest osoba, koji su osumnjičeni za malverzacije sa novcem namenjenim Srbima na Kosovu, prenela je danas N1.

Ta televizija nezvanično saznaje da se optužnica odnosi na period od januara 2003. godine do sredine septembra 2005. godine i da se optuženima stavlja na teret da su zloupotrebili službeni položaj i položaj ovlašćenog lica i primanje mita a u vezi posla otkupa i izgradnje nekretnina.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je u avgustu 2014. godine pokrenulo istragu protiv Čovića, bivše sekretarke Koordinacionog centra Anđelke Radenković, bivšeg načelnika Kosovskomitrovačkog okruga Dragana Kalabe i vlasnika privatnih firmi Komgrap gradnja, Daki i Masters.

Oni su osumnjičeni za pribavljanje protivpravne imovinske koristi u iznosu od oko 10 miliona evra.

Tužilaštvo sumnja da su u poslu otkupa nekretnina u Severnoj Kosovskoj Mitrovici, Čovic, Radenković i Kalaba, u prethodnom dogovoru sa vlasnicima privatnih firmi omogućili da se na osnovu fiktivne dokumentacije izvrše nezakonita plaćanja.

Kako se navodi u naredbi za sprovođenje istrage, Koordinacioni centar je uplatio je preduzeću Daki skoro 426 miliona dinara, od čega je izvršen otkup samo 18 nekretnina, za šta je potrošeno skoro 181 milion dinara, a za ostatak od oko 245 miliona dinara ne postoji validna dokumentacija, podseća N1.

Ta televizija dodaje da je sporna i izgradnja stambenih lamela umesto kojih je i dalje samo livada, pa da tužilaštvo sumnja da su Koordinacioni centar i Građevinska direkcija uplatili 180 miliona dinara za izgradnju od čega je utrošeno samo skoro 18 miliona.

Sud: Stigla ispravljena optužnica protiv Nebojše Čovića

Tužilaštvo za organizovani kriminal dostavilo je Posebnom odeljenju Višeg suda u Beogradu ispravljenu optužnicu protiv Nebojše Čovića i još šest osoba, saopšteno je danas iz tog suda.

Precizira se da je optužnica prvobitno bila primljena 23. decembra 2015. godine, ali da je ispitujući optužnicu krivično vanpretresno veće Posebnog odeljenja tog suda utvrdilo je da ona nije propisno sastavljena.

Zbog toga je rešenjem 28. decembra 2015. godine vratilo tužilaštvu optužnicu sa nalogom da u roku od tri dana od dana prijema rešenja ispravi uočene nedostatke.

Potom je krivično vanpretresno veće 30. decembra usvojilo zahtev tužilaštva za produženje roka za dodatnih 15 dana od dana pravnosnažnosti rešenja, dodaje se u saopštenju.

Ispravljena optužnica primljena je u Posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu u petak 15. januara 2016. godine, navodi se u saopštenju.

Portparol suda Tanja Koljenšić rekla je da će optužnica u narednom periodu biti ispitana.

Čović: Optužnica je politička intriga bivšeg režima

Nekadašnji šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović saopštio je danas da je optužnica koju je protiv njega podiglo tužilaštvo za organizovani kriminal zapravo politička intriga bivšeg tužioca i režima Borisa Tadića.

On je istakao da Koordinacionog centra nema u bilo kakvim malverzacijama, fiktivnoj dokumentaciji i bilo kakvim nepravilnostima.

“Ja za sve to posedujem veoma obimnu, i kvalitetnu dokumentaciju, u kojoj ima i zanimljivih audio video materijala, što ostavlja minimalan prostor za bilo kakve spekulacije”, naveo je Čović u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

On je, pored ostalog, naveo da mu je jasno “ko je ovaj slučaj vodio, kako je nastao i ko ga je u brzini, neposredno, pre svog odlaska sa dužnosti nakaradno završavao”.

“Znam i celu genezu nastanka naredbe za sprovođenje ove istrage. Radisavljević i Đurović i njihovi poslušnici, na svom omiljenom mestu, u restoranu na igralištu “BASK” uz saradnju još nekih tadašnjih ministara koji ponajviše vole žutu boju, kao i u restoranu “Pilence” sklepao je ovu političku intrigu. Sve ovo radili su u cilju kako bi režim Borisa Tadića, kroz izmišljene afere, tobože prikazao međunarodnoj zajednici, da se bori protiv organizovanog kriminala”, naveo je Čović.

On je dodao da je uveren da optužnica ne bi ni bila napisana da je istraga bila studioznija, i da su se utvrdile sve relevantne činjenice, a ne samo one koje tužilaštvu odgovaraju.

“U više navrata sam pismeno insistirao da istraga bude temeljnija i da se detaljno uđe u genezu nastanka naloga za sprovođenje istrage, kako bi se utvrdile sve činjenice, međutim, to tužilac nije prihvatio. Sada mi je jasno i zašto nije prihvatio, i zašto je ovakav sramni predlog prosledio sudu, pre isticanja njegovog mandata”, naveo je Čović.

On je istakao da je pismeno insistirao kod tužilaštva da bude podvrgnut poligrafskom testiranju, što nije prihvaćeno.

Čović je na kraju poručio da će građani saznati pravu istinu o tome “šta se sve tu dešavalo od 2004.godine, koliko je tu raznih učesnika bilo koji su pljačkali ovu državu, a pričali da se navodno bore protiv organizovanog kriminala”.

“Najzad ćemo videti i saznati do detalja, kako je vladala i funkcionisala izvitoperena žuta vlast Borisa Tadića”, naveo je Čović.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike