U trendu

NUNS: Kazniti autore pretnji smrću zaposlenima na B92 i Veranu Matiću

Nezavisno udruženje novinara Srbije  (NUNS) najoštrije je danas osudilo pretnje smrću uredniku informativnog programa B92 Veranu Matiću i njegovim kolegama i zatražilo da nadležni hitno otkriju i sankcionišu autore pretnji.

U saopštenju NUNS je naveo da je pravni tim B92 podneo dve krivične prijave protiv nepoznatih osoba zbog neposrednih pretnji smrću Veranu Matiću i drugim zaposlenima u toj medijskoj kući.

U pretećim porukama navodi se, između ostalog, da će ih „izubijati do smrti“ i da ih „treba trebiti“, dok u jednoj od poruka upućenih u Matiću stoji: „Moramo Veranu glavu… nasred Terazija … za primer drugima“.

Pravni tim B92 ukazao je da su tri od četiri poruke upućene sa iste IP adrese što upućuje na zaključak da je autor pretnji ista osoba, ili eventualno grupa povezanih osoba „između kojih postoji dogovor“.

Pravni tim predlaže „da nadležno tužilaštvo pokrene krivični postupak protiv osumnjičenog, jer se radi o delu za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti“.

Pre četiri meseca, B92 je podneo krivičnu prijavu protiv NN lica zbog ugrožavanja sigurnosti Verana Matića. Za te pretnje optužen je Nemanja Ristić, protiv koga je pokrenut krivični postupak i on se trenutno nalazi u pritvoru.

Za ugrožavanje sigurnosti pretnjom osobama koje obavljaju posao od javnog značaja informisanjem zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora, naveo je NUNS u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.