U trendu

Oprez: ozloglašeni kriminalni klanovi šalju u Srbiju lažne studente

Ozloglašeni kotorski kriminalni klanovi – „škaljarski” i „kavački”, regrutuju u Crnoj Gori mladiće bez dosijea koji će u Beogradu obavljati prljave poslove, nezvanično saznaje „Politika” od dobro obaveštenog sagovornika iz MUP-a Srbije.

Nakon što je srpska policija nedavno proširila spisak bezbednosno interesantnih osoba iz Crne Gore kojima je zabranjen ulazak u našu zemlju, crnogorski kriminalci su uzvratili.

„Mafija u ovoj susednoj državi aktivno vrbuje i angažuje momke od 20 do 25 godina. Imena ovih mladića nema u crnogorskim i srpskim policijskim evidencijama. Kao ’pokriće’ svog boravka u Beogradu ti momci se često pozivaju na studiranje na Univerzitetu u Beogradu i drugim privatnim fakultetima u prestonici”, navodi naš sagovornik.

Crnogorski portal „Borba” nedavno je preneo, citirajući takođe anonimnog sagovornika iz MUP-a Srbije, da je naša policija na tragu osobama koje su poslednjih meseci ušle u Srbiju iz Crne Gore, za koje sada postoje operativni podaci da sarađuju sa klanovima. „Borba” navodi i da su kriminalni klanovi iz Crne Gore poslednjih meseci „razbijeni” odlukom MUP-a Srbije da im zabrani ulazak u našu zemlju.

„Tako su ostali bez značajnih poslova i prihoda. Zato su krenuli u angažovanje novih, mahom mlađih osoba koje mogu nesmetano da uđu u Srbiju i da za njih odrađuju određene poslove, najčešće da budu kuriri”, rekao je anonimni sagovornik crnogorskog portala.

Prema istim informacijama, MUP Srbije je već napravio spisak sumnjivih momaka između 20 i 25 godina koji su u poslednjih šest meseci prešli crnogorsko-srpsku granicu i nastanili se, uglavnom, u Beogradu.

Nedavno ubistvo dvadesetogodišnjeg Draga Božovića u Beogradu potvrdilo je ova saznanja policije, zaključuje crnogorski portal. Podsetimo, ovaj crnogorski državljanin, teško je ranjen 26. novembra u sačekuši u Ulici Nede Spasojević na beogradskoj Bežanijskoj kosi. Dok je išao ulicom, iznenada je naišao tamni automobil iz kog je napadač zapucao.

Božović je pogođen u glavu i grudi, a pao je na parking ispred vrtića „Zvezdana prašina”. Mladić je u teškom stanju prevezen u Zemunsku bolnicu, gde je nakon nekoliko dana preminuo. Mediji su spekulisali da je Božović bio povezan sa ubistvom koje se nedavno dogodilo u Beogradu i da je upravo ta likvidacija bila motiv za napad na njega. Beogradski mediji pisali su da se Božović vodi kao student u Beogradu, što mu je samo pokriće za vezu sa klanom koji se bavi rasturanjem narkotika. Iako se pretpostavljalo da se bavi nezakonitom trgovinom narkoticima, ovaj mladić nije imao policijski dosije.

Takođe, prema nezvaničnim saznanjima, Božović je bio u rođačkim vezama sa visokopozicioniranim pripadnikom mafijaškog klana iz Podgorice. Pojedini mediji preneli su da je reč o Igoru Božoviću – „drugom čoveku ’kavačkog klana’” za kojim je, kao i za navodnim vođom grupe Slobodanom Kašćelanom, raspisana međunarodna poternica.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović kaže za „Politiku” da se moglo pretpostaviti da će klanovi angažovati neke nove momke koji nisu na spisku zabrane ulaska u Srbiju.

„Uvek postoji gomila mladića koji žele da se istaknu u svetu podzemlja. Oni se i sami eksponiraju, nameću, preporučuju. Međutim, ima još jedan opasniji korak koji se može dogoditi – da kriminalci počnu da regrutuju i maloletnike”, zaključuje kriminolog.

Spisak nepoželjnih

Crnogorski portal „Borba” nedavno je objavio spisak ljudi iz Crne Gore kojima je zabranjen ulazak u Srbiju, a koji se vode kao bezbednosno interesantne osobe. Na toj listi je i ime Slobodana Kašćelana, navodnog vođe „kavačkog” klana, koji je u sredu uveče uhapšen u Pragu.

Portal navodi da su na ovom spisku i Radoje Zvicer, Vladan Vučković, Igor Božović, Dragan Knežević, Predrag Knežević, Milan Vujotić, Damir Meljović i Igor Dedović. Svi oni su, navodi „Borba”, pripadnici „škaljarskog” i „kavačkog” klana. Prema ovim navodima, MUP Srbije je kao nepoželjne označio i Jova Đurovića, kao i Alana Kožara. Portal navodi i da je Vuk Vulević jedan od onih koji će, ukoliko krene za Srbiju, biti vraćen sa granice. Takođe, zabrana je stavljena i izvesnom Željku Bojaniću, piše portal.

(Aleksandar Bojović, „Politika“)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar