U trendu

Optuženi za slučaj Lovas proglašeni krivim, kazne zatvora u rasponu od četiri do osam godina

Pred odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu optuženi za zločin počinjen 1991. godine u selu Lovas u Hrvatskoj proglašeni su krivim, saopšteno je danas iz tog suda.

Oni su proglašeni krivim za zločin protiv čovečnosti u saizvršilaštvu, ratni zločin protiv civilnog stanovništva i nečovečno postupanje.

Milan Devčić je osudjen na osam godina zatvora, Saša Stojanović na sedam godina, Željko Krnjajić, Zoran Kosijer i Jovan Dimitrijević na po šest godina, Darko Perić i Radovan Vlajković na po pet godina, a Radisav Josipović na četiri godine zatvora.

Rok za žalbu je 30 dana od dana prijema pismenog otpravka presude.

Prvu presudu u tom slučaju Viši sud u Beogradu doneo je 2012. godine, a u januaru 2014. godine Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu osudjenima i vratio na ponovno sudjenje.

Prvostepenom presudom Višeg suda u Beogradu iz juna 2012. godine grupa od 12 optuženih bila je osudjena na kazne zatvora od četiri do 20 godina.

Osudjeni su po četiri pripadnika seoske vlasti i teritorijalne jedinice JNA iz Valjeva, kao i šest dobrovoljača iz paravojne formacije „Dušan Silni“.

Oni su pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu bili optuženi da su u oktobru i novembru 1991. naterali seosko stanovništvo hrvatske nacionalnosti u minsko polje, zbog čega je poginuo „neutvrdjeni broj civila“.

Po nalazu Apelacionog suda iz 2014. godine, prvostepena presuda doneta je uz bitne povrede odredaba krivičnog postupka, što izreku presude čini nerazumljivom i protivrečnom.

Takodje, nejasno je šta je podrazumevalo naredjenje za napad na selo Lovas, šta je bio cilj napada i koje radnje su okrivljeni i pripadnici oružanih snaga, kojima su komandovali, bili ovlašćeni da preduzimaju u skladu s naredbom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.