U trendu

Podignuta optužnica protiv sedam pripadnika Armije BIH za zločine nad srpskim vojnicima

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv sedam bivših pripadnika Armije BiH, koji se terete za ratni zločin nad zarobljenim borcima Vojske Republike Srpske (VRS) na području Bosanske Krupe tokom 1995. godine.

Optužnica je podignuta protiv Senada Bužimkića zvanog Grga, Rizaha Fajića zvanog Faja, Almira Sefića, Ermina Kadića, Amira Patkovića zvanog Pače, Irfa Velagića zvanog Mekenzi i Suada Nesimovića.

Oni su, prema navodima tužilaštva, optuženi da su za vreme rata u BiH, u svojstvu starešina i pripadnika 511. Slavne brdske brigade Armije BiH, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti ratnih zarobljenika za vreme rata.

Terete se da su učestvovali u ubistvu 25 zarobljenih srpskih vojnika, prilikom napada Armije BiH na položaje VRS u rejonu Kobiljnjaka, Osmače i Ćojluka, od druge polovine maja do sredine jula 1995. godine.

Neki od zarobljenih vojnika ubijeni su iz vatrenog oružja, a drugi su prebijani do smrti drvenim kolčevima i drugim predmetima, navelo je tužilaštvo.

Tela su pronadjena tokom 1995. i 1996. godine, osim jedne žrtve koja je pronadjena 2004. godine.

Navode optužnice, prosledjene Sudu BiH na potvrdjivanje, Tužilaštvo BiH će dokazivati pozivanjem 118 svedoka, medju kojima je šest zaštićenih, kao i prilaganjem više od 180 dokaznih materijala.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.