U trendu

Prve žrtve posledica gripa u Beogradu i Novom Sadu

BEOGRAD – Dve osobe čija smrt se može dovesti u vezu sa infekcijom virusa gripa su iz Beograda i Novog Sada, i bili su hronični bolesnici, rečeno je Tanjugu u Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Pomoćnica direktora Batuta Darija Kisić Tepavčević kaže da je teško utvrditi da li je virus gripa uzrok smrti, jer je reč o osobama koje su hronični bolesnici i u povećanom riziku za nastanak komplikacija.

„Kod hroničnih bolesnika virus gripa može da komplikuje osnovno oboljenje, a sa druge strane znamo da su ove osobe u povećanom riziku za nastanak različitih komplikacija. Zato i kažemo da se ovaj virus može dovesti u vezu sa smrtnim ishodom, ali to i ne mora da bude slučaj“, pojasnila je Kisić Tepavčević za Tanjug.

Do sada su, inače, potvrđeni slučajevi gripa sa teritorije Beograda, Nišavskog i Južnobačkog okruga. U cirkulaciji je virus tipa A koji se i očekivao i koji se nalazi u vakcini.

Vakcinacija je najbolja mera prevencije protiv gripa, a naša sagovornica kaže da su ove godine građani bili savesni i da je većina onih koji spadaju u rizične kategorije vakcinisana na početku sezone. Već je potrošena većina vakcina.

„Preostala je izvesna količina vakcina koja je ravnomerno raspoređena po vakcinalnim punktovima. Ukoliko se ukaže potreba obaviće se njihova redistribucija“, pojasnila je ona.

U jeku širenja virusa gripa važne su opšte mere prevencije kao što je redovno provetravanje prostorija, izbegavanje prostorija gde boravi veći broj ljudi, izbegavanje kontakta sa osobama koje već imaju respiratorne simptome, redovno pranje ruku.

Prema podacima „Batuta“, od početka sezone 2018/19. godine, zaključno sa 4. januarom, u Srbiji je registrovano 47.612 obolelih od oboljenja sličnih gripu, što je 13 odsto više u poređenju sa istim periodom prethodne sezone kada je registrovano 41.380 obolelih.

Prijavljen je 21 slučaj teške akutne respiratorne infekcije, a laboratorijskim testiranjem devet uzoraka, kod tri je dokazan virus gripa A (H1).

Procenjuje se da na godišnjem nivou širom sveta od gripa umre između 290.000 i 650.000 ljudi.

Grip je prošle godine u Srbiji odneo 13 života, a 2017. godine zbog komplikacija izazvanih virusom gripa preminulo je 27 osoba.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.