U trendu

Slučaj star 40 godina: Zbog silovanja maloletnice slavni reditelj konačno na sudu

Filmski reditelj Roman Polanski pre 40 godina je pobegao iz SAD-a nakon što je priznao krivicu zbog seksualnog odnosa sa 13-godišnjom devojčicom. Sada bi mogao da se vrati i konačno stane pred sud u Los Anđelesu, a CNN javlja da se presuda očekuje kroz 90 dana.

Njegov advokat Harland Braun kaže da bi se reditelju trebalo priznati vreme koje je ranije proveo u kućnom pritvoru u Švajcarskoj, ali tužilac insistira na tome da Polanski ne bi trebao da uživa poseban tretman „samo zato što je bogata zvezda“.

„Slučaj je star 40 godina jer je okrivljeni pobegao“, rekla je advokat Mišel Hanise, i dodala „da ne samo da je pobegao, nego je napravio sve da se ne vrati pred lice pravde“.

Tokom jednog snimanja 1977. godine Polanski je, tada kao 43-godišnjak, navodno prisilio 13-godišnju Samantu Gejli na polni odnos sa njim, nakon što joj je dao alkohol i deo tablete kualud. Sve se dogodilo u kući Džeka Nikolsona.

Reditelj je, više radi nagodbe i blaže kazne, priznao seksualni odnos sa maloletnicom, nakon čega je dobio 90 dana zatvora, tačnije „posmatranja“ da bi se psihološki procenio. Pušten je nakon 42 dana. Noć pre nego što je trebalo da mu se odredi zatvorska kazna, pobegao je u Evropu i više se nije vratio.

Žrtva Samanta je u međuvremenu o svemu progovorila u javnosti, kazala da mu oprašta i da želi da se tužba odbaci. Njegov advokat želi da Polanski provede još „samo malo vremena u zatvoru“ i da mu se onda dopusti da se vrati u Los Anđeles, da bi posetio grob svoje pokojne supruge Šeron Tejt, koju je 1969. ubila porodica Menson.

Tužiteljka Hanise upozorava da bi to bio „poseban tretman“, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.