Stravično nasilje u Ivanjici: Stariji đaci prvake skidali gole u školi, pa ih ucenjivali fotografijama

Novi slučaj vršnjačkog nasilja prijavljen je u osnovnoj školi u Ivanjici, gde su navodno stariji učenici skinuli pantalone prvaku nakon što nisu uspeli od njega da iznude novac.

Roditelj koji je želeo da ostane anoniman tvrdi da je reč o nekoliko sedmaka i osmaka koji su danima unazad na razne načine mučili nekoliko sedmogodišnjih dečaka.

– Oni su ih uvodili u ve-ce, gasili svetla da ih kamera ne bi snimila, držali ih za ruke i vezivali, lepili im traku na usta ili im držali šaku na ustima da ne bi vrištali, skidali im pantalone i slikali ih gole, a tražili su im i novac. Uz pretnje, deca su ćutala danima, a tek kada se jedan od njih požalio roditeljima, klupko je počelo da se odmotava – priča ovaj roditelj i dodaje da deca u strahu danima nisu smela da idu u toalet, niti da izlaze tokom odmora.

On ističe da je kolektiv škole upoznat sa situacijom, kao i da ovo nije usamljen slučaj.

– Ovakve stvari se dešavaju mesecima. Juče su se učenici gađali staklenim flašama, pre neki dan su đaka prvaka koji prima insulin nosili naopačke kroz dvorište škole – nabraja on i dodaje da će sledeće nedelje biti organizovan roditeljski sastanak i nastavničko veće.

Otac sedmogodišnjeg dečaka koji je u ponedeljak bio žrtva vršnjačkog nasilja i smogao snage da se požali roditeljima, potvrdio je da su dve devojčice i dva dečaka, verovatno učenici sedmog ili osmog razreda, njegovo dete presreli u toaletu.

– Sin mi je strašno uplašen, jedva je smogao snage da ispriča šta se dogodilo. To je užas. Oni su od njega tražili novac i kada ga nisu dobili skinuli su mu odeću, držeći ga za ruke i noge. Zgranut sam, mogao bih da shvatim da su neke čarke izbile među decom koja su isto godište, ali oni su za njega skoro pa odrasli ljudi. Sačekaću do srede da vidim da li će uspeli da reše ovo, jer su slučaj preuzele nadležne institucije. Ne zanima me čija su ta nasilna deca i jesu li mamini i tatini sinovi, ko god da je mora da se obelodani i da se stane na kraj ovom nasilju. Moram da zaštitim porodicu, ali i svako nedužno dete, vidite i sami šta se dešava – priča otac za „Blic“.

Sedmogodišnji dečak je juče dao izjavu identičnu onoj koju je ispričao ocu. Po mišljenju stručnog lica (psihologa) dečak je govorio istinu.

Direktor ove vaspitno-obrazovne ustanove, Stevan Davidović, kaže da ispituju slučaj.

– Prijavljeno nam je da su stariji učenici skinuli pantalone prvaku, nakon čega je i policijski inspektor bio u školi. Uključen je i školski Tim za zaštitu bezbednosti dece. Nakon istrage će se znati tačno da li se, i pod kojim okolnostima nešto dogodilo – kaže direktor Davidović i dodaje da do ove prijave nije bilo većih incidenata u školi.

U policiji potvrđuju da je ovaj slučaj prijavljen u četvrtak i navode da je o svemu obavešten i zamenik višeg javnog tužioca u Čačku.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.