U trendu

U potresu u rudniku uglja Zofjuvka u Poljskoj u jami ostalo 10 rudara

U drugoj tragičnoj nesreći u poljskim rudnicima uglja ove sedmice, jakom potresu noćas u rudniku Zofjuvka na jugozapadu Poljske u jami su ostala desetorica rudara za kojima tragaju spasilačke ekipe.

„U dubini od 900 metara došlo je intenzivnog potresa. U oblasti  su bila 52 rudara, 42 su izašli sami, bez povreda. Štab nema vezu sa deset rudara. Potres je bio vrlo jak“, saopštila je danas Jastšembska kompanija uglja kojoj pripada rudnik.

Samo pre nekoliko dana, u sredu, metan je eksplodirao u rudniku iste kompanije, Pnjuvek, nekoliko kilometara udaljenom od rudnika Zofjuvka, i poginula su petorica rudara, 15 je povredjeno, dok je zbog novih eksplozija posle nekoliko dana obustavljeno traganje za sedmoricom nestalih. Šestorica povredjenih i dalje su u bolnici u teškom stanju sa opekotinama.

„U Zofjuvki su uslovi drugačiji. Veliki problem je što je u rudniku Pnjuvek baza spasilaca bila udaljena 300 do 400 metara od mesta eksplozije, sada spasioci moraju da predju 2,3 do 2,5 kilometra“, kazao je poljskoj televiziji Polsat predsednik kompanije Tomaš Cudni.

U poljskim rudnicima od početka ovog veka u eksplozijama metana poginulo je više od 50 rudara.

Najtragičnija je bila eksplozija u rudniku Halemba na jugozapadu Poljske u Šeleziji u novembru 2006. godine, u kojoj su poginula 23 rudara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.