U trendu

Advokati: Ministarstvo pravde jasno pokazalo da je deo koruptivne bankarske strukture

Organizatori protesta advokata „Ni korak nazad“ ocenili su danas da je Ministarstvo pravde „jasno pokazalo da je deo koruptivne bankarske strukture“, predloženim izmenama Zakona o parničnom postupku.

„Pozivanje Ministarstva na nezavisnost sudstva i zabranu uticaja na sudije smatramo krajnje licemernim. Vrhovni kasacioni sud (VKS) je preko noći podlegao koruptivnim uticajima i promenio tri godine primenjivan stav, zbog koga su pravdu na sudu potražile stotine hiljada gradjana. Time je sud jasno pokazao da nije nezavisan i nije otporan na pritiske“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju su ocenili i da je stav Gradjanskog odeljenja VKS o dozvoljenosti ugovaranja troškova kredita pokazala da „koruptivna bankarska struktura razara sve grane vlasti u Srbiji – izvršnu, zakonodavnu i sudsku“.

„Advokatura u Srbiji je dovoljno dugo uzmicala i nema gde više nazad. Ministarstvu pravde poručujemo da ćemo preduzeti sve što nadjemo za shodno da Vrhovni kasacioni sud nateramo da nakaradni i koruptivni stav bude u celosti povučen“, piše u saopštenju.

Ministarstvo pravde saopštilo je ranije da su putem novinskih naslova, društvenih mreža, televizijskih emisija i okupljanja advokata „ugroženi osnovni postulati položaja nosilaca sudijske funkcije, koji je utemeljen Ustavom Srbije i zasnovan na načelu nezavisnosti, koje podrazumeva i zabranu svakog uticaja na sudiju prilikom vršenja sudijske funkcije“.

„U tom smislu, nedopustivo je da se sudije označavaju interesnim lobijima i da se gradjani pretećim tonom pozivaju da krivce za obustavu rada nadju u Vrhovnom kasacionom sudu, što ne odgovara istini i predstavlja zamenu teza“, pisalo je u saopštenju Ministarstva na njihovom zvaničnom Instagram nalogu.

//

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.