U trendu

„Ako dođe do nasilnog sukoba, Mogerini će biti kriva“

Profesor na Univerzitetu Kolumbija David Filips je ocenio da šefica diplomatije EU Federika Mogerini nije ispunila svoju ulogu u dijalogu Beograda i Prištine.

„Njeni napori su do sada bili bezuspešni. Posrednik treba da bude aktivniji, da vodi pokretnu diplomatiju, a ne samo da organizuje susrete u Briselu“, kazao je Filips za portal Gazetaexpress.com.

Filips, koji je direktor Instituta za mir na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku i dobar poznavalac prilika na Balkanu, rekao je da je dijalog netransparentan i da SAD „treba da kopredsedavaju dijalogom“.

Prema njegovim rečima, „ako dijalog na uspe, moguće je nasilno sukobljavanje Kosova i Srbije“, a za to će biti okrivljena Mogerinijeva.

„Unutrašnja rasprava na Kosovu o promeni granica je dovela do velike zbunjenosti. Kosovski političari treba da se usredsrede na normalizaciju, što podrazumeva priznanje Kosova od strane Srbije u sadašnjim granicama“, rekao je on.

Kosovski politički analitičar Astrit Gaši smatra da je Mogerinijeva pristrasna u korist Srbije i da je njena „kredibilnost kao posrednika skoro potpuno opala“.

Drugačije mišljenje o ulozi Mogerinijeve ima nemački evroposlanik Knut Flekejštajn, koji smatra da ona čini dovoljno da se odnosi regulišu.

On smatra da Mogerinijeva želi dobro obema stranama, kosovskom i srpskom narodu, prenosi prištinski portal.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)