U trendu

'Ako odnos SAD bude malo bolji, Srbiji će biti mnogo bolje'

Srbija tek očekuje korake predsednika SAD Donalda Trampa u spoljnoj politici, a ako odnos Vašingtona prema Srbiji bude malo bolji nego što je bio do sad, Srbiji će biti mnogo bolje, izjavio je danas predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

On je u Lisabonu, gde je u zvaničnoj poseti Portugaliji, kazao da su se mnogi u Srbiji radovali promeni vlasti u SAD „zbog nevolja koje smo imali sa dosadašnjim predsednicima i politikom SAD“.

„Nismo uvek bili zadovoljni spoljnom politikom SAD prema Srbiji i to smo otvoreno govorili američkim predstavnicima i u Beogradu i Vašingtonu. Nadali smo se da će doći neko ko će samo realno da pogleda na Srbiju, njene probleme, ali i na svet i njegove probleme. Nikada unapred nemamo simpatija, sada očekujemo korake Donalda Trampa u spoljnoj politici, posebno u politici koja se tiče Srbije“, rekao je Nikolić.

Predsednik je izrazio očekivanje da će posle stupanja Trampa na funkciju, ljudi u SAD početi da razmišljaju o tome „kako ne treba započinjati sukobe, već ih treba zatvarati“.

„Mi smo država koja ima takvu sudbinu da su vrlo često naši prijatelji širom sveta u nekakvom sukobu. Gde god vidite da neke dve države imaju sukob, znajte da su i jedni i drugi prijatelji Srbije. Tako nam je sada izmedju Amerike i Rusije, tako je izmedju EU i Rusije“, rekao je Nikolić.

On je ocenio da i „onaj ko više voli Rusiju i onaj ko više voli Ameriku, želi da one saradjuju, a ne da se svadjaju“ i da „sve zemlje sveta čekaju da vide kakve će odnose imati Moskva i Vašington“.

„Naši prijatelji se sad nešto ne slažu, imaju nekave nesporazume, a mi želimo da oni saradjuju, pošto će onda svima biti bolje, pa i nama. Ne mogu da verujem da EU i Rusija ne mogu da nadju zajednički jezik, da SAD i Rusija ne mogu da nadju zajednički jezik jer ovaj svet zavisi od toga da li hoće oni živeti u miru ili ne“, kazao je Nikolić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.