Albaniji preti ozbiljna kriza?

Abaniji preti ozbiljna kriza nakon protesta ujedinjene opozicije i neslaganja predsednika i premijera, Iljira Mete i Edija Rame o (ne) odlaganju izbora.

Nakon što je Meta poništio ukaz o održavanju lokalnih izbora zakazanih za 30. jun, Rama tvrdi da će izbori biti održani svidelo se to ili ne predsedniku države koji, kako kaže, treba da podnese ostavku.

„Vladu ne može da obori niko osim glas naroda“, rekao je Rama.

U obrazloženju o odlaganju lokalni izbora albanski predsednik je rekao da postoji hitna potreba o smirivanju stanja kako bi se spečila nepredvidljiva eskalacija konflikta.

Kako je navedeno u saopštenju iz kabineta albanskog šefa države, postoji zabrinutost zbog ugrožavanja imidža te zemlje u svetu.

Konflikt između premijera i predsednika Albanije dogodio se za vreme osmog protesta ujedinjene albanske opozicije u Tirani, gde su se demonstranti ponovo sukobili sa policijom, tokom kojih su korišćeni molotovljevi kokteli, na koje je policija odgovorila dimnim bombama.

Albanski premijer Rama je optužio opoziciju da želi da „sahrani“ započete reforme u pravosuđu, ali, kako je naveo, on će se zajedno sa narodom boriti za pravdu.

Sa druge strane, lider albanske opozicije Ljuljzima Baša je napomenio da je njihov cilj oslobadanje Albanije od kriminala i droge, te da je to osnovni zahtev odlazak Edija Rame.

Prošle subote na protestima ujedinjene opozicije u Tirani bilo je angažovano više od 1. 700 policajaca, pripadnika albanske Nacionalne garde, policijske službenike iz Drača i Elbasana, kao i pripadnici specijalne jedinice „Škiponjat“.

Nakon poništavanja ukaza o održavanju izbora od strane predsednika Mete, albanska vladajuća stranka, čiji je lider Edi Rama, odlučila je da pokrene proceduru o impičmentu šefa albanske države na sednici parlamenta u četvrtak.

Albanska Centralna izborna komisija danas je takođe odbacila poništeni ukaz Ilira Metu, saopštivši da će izbori biti održani u zakazanom terminu odnosno 30. juna.

(Tanjug)

Napišite komentar