U trendu

Aleksić: Postoji veza izmedju privatnih firmi koje obezbedjuju EPS i batinaša na protestima

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je danas da EPS obezbedjuje više privatnih firmi za obezbedjenje imovine i plaća ih sa više od 1,7 milijardi dinara.

Dodao je da te iste firme obezbedjuju više drugih javnih preduzeća i institucija i dobijaju milionske horonare, a zauzvrat njihovi zaposleni su na raspolaganju vladajućem režimu i kada je u pitanju sprečavanje gradjana da protestuju.

Aleksić je na konferenciji za novinare u prostorijama stranke upitao kakva je svrha ugovora koje je EPS zaključio sa privatnim firmama za obezbedjenje kada zbog kolapsa elektro-energetskog sistema nakon poslednjih snežnih padavina premijerka Ana Brnabić i predsednik Srbije Aleksandar Vučić navode da je možda u pitanju „organizovana sabotaža“.

„Šta je uloga ugovora koji je EPS zaključio sa odredjenim firmama za obezbedjenje ukoliko oni nisu trebali da spreče tu sabotažu? Vrednost ugovora je 1.777.000.000 dinara što se plaća nekakvim firmama za obezbedjenje imovine“, rekao je Aleksić i dodao da je EPS takve ugovore potpisao sa četiri privatne firme za obezbedjenje, i tri podizvodjača.

Kako je dodao, sve te privatne firme koje obezbedjuju EPS su medjusobno povezane i u 90 odsto slučajeva nastupaju na tenderima koje raspisuje država i rade usluge „po astronomskim ciframa“, medju kojima je i obezbedjivanje policije Srbije.
„Njihov posao je da obezbedjuju MUP, zgrade, objekte i ljude, u vrednosti od 110 miliona dinara, skoro milion evra za tri godine. Umesto da štiti gradjane Srbije MUP plaća privatne agencije da štite njih. To govori o stanju u Srbiji i ko upravlja državom“, kazao je Aleksić.

Prema njegovim rečima, sa istim privatnim firmama za obezbedjenje sklopili su ugovore i EPS Tehnički centar Beograd – za 7.078.000 evra, Drinsko-limske hidroelektrane za 588.727 evra, Uprava za zajedničke poslove republičkih organa Srbije za 807.873 evra, Nacionalna služba za zapošljavanje – 3.640.000 evra i Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje – 680.314 evra.

Aleksić je postavio pitanje da li ove firme za privatno obezbedjenje „koje isisavaju pare iz budžeta Srbije“ finansiraju „naprednjačke batinaše koji su poznati na protestima i skupovima opozicije, kao i na izborima“.

„Pošto još policija nije uspela da utvrdi identite onih koji su u Šapcu sa gumenim čekićima i motkama napadali gradjane, možda mogu da pročačkaju u ovim firmama, možda se njihova imena nalaze u ovim firmama“, rekao je Aleksić.

Aleksić je naveo da se privatna preduzeća za obezbedjenje, koja plaćaju državna preduzeća i institucije, „bave i drugim stvarima, ali im je ‘glavna koka’ država i državna javna preduzeća“.

„I oni su ti koji obavljaju i sve sto je potrebno prljavo za sistem Srpske napredne stranke (SNS) kao jedna kirminalna hobotnica za izvlačenje novca kojekavim sumnjivim ugovorima iz javnih preduzeća, a milijarde su u pitanju. A onda se dodje i do veze zaposlenih u tim firmama i sa batinašima“, rekao je Aleksić.

On je naveo da se „identitet tih osoba zna i da može da se utvrdi ko je zaposlen u ovim firmama, ko prima platu, za koje poslove, i šta radi nakon poslova koje obavlja u firmi“.

Aleksić je dodao da zaposleni u takvim firmama „moraju da odreaguju na svaki poziv SNS bilo da se radi o protestu i batinanju, bilo da su izbori ili skup gde treba da se obrati predsednik države ili da obidje bilo koji deo Srbije, kada se angažuju privatne firme i lica iz ovih firmi koji su spoljnji prsten zaštite“.

Potpredsednik Narodne stranke je pozvao tužilaštvo da reaguje povodom takvih informacija, i rekao da su njegove tvrdnje bazirane na ugovorima izmedju javnih preduzeća i više privatnih firmi za obezbedjenje u koje je imao uvid, dok je konkretno za EPS, prema njegovim rečima, ugovor, u koji je imao uvid, potpisao lično v.d. direktora tog preduzeća Milorad Grčić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.