U trendu

Aliu: U Preševu sve izvesniji prevremeni lokalni izbori

Zamenik predsednika Alternative za promene (AP) Armend Aliu ocenio je danas da je sve izvesnije da će u Peševu biti uveden privremeni organ i raspisani prevremeni lokalni izbori, jer nastavak sednice Skupštine opštine zbog nedostatka kvoruma nije održan ni danas ni juče.

Nastavak sednice Skupštine opštine Preševo danas isto kao i juče nije mogao da bude održan zbog nedostatka kvoruma a sekretar Skupštine zakazao je nastavak za sutra.

Aliu je za agenciju Beta izjavio da je sve izvesnije da će u opštini Preševo, čija je Skupština opštine poslednju sednicu održala 24. maja, biti uveden privremeni organ i raspisani prevremeni lokalni izbori.

„Telefonom smo pozvani na sednicu ali niko od odbornika Alternative za promene nije otišao jer smo znali da vladajuća većina nema kvorum. Oni su zakazali još jedan nastavak za sutra, što je već protivzakonito jer sutra počinje četvrti mesec kako sednica nije održana a najverovatnije ni sutra neće moći da obezbede kvorum“, kazao je Aliu.

Prema njegovim rečima, Alternativa za promene, koja je od poslednjih lokalnih izbora u aprilu 2016. godine do marta 2017. godine bila deo vladajuće koalicije zajedno sa Partijom za demokratsko delovanje, a poslednjih pet meseci u opoziciji nakon što je PDD promenila koalicionog partnera, „spremna je za prevremene lokalne izbore, kao što je i narod u Preševu spreman“.
Aktuelna vladajuća većina u Preševu konstituisana je 10. marta, od odbornika PDD, Demokratske unije doline (DUD), Demokratske unije Albanaca (DUA) i grupe odbornika koja je napustila Demokratsku partiju Albanaca (DPA) čiji je lider Ragmi Mustafa, koja je u opoziciji.

Nova vladajuća većina u Skupštini opštine Preševo u martu je formirana oko PDD koja je promenila dotadašnjeg koalicionog partnera Alternativu za promene čiji je lider Šćiprim Arifi bio i predsednik opštine Preševo od lokalnih izbora u aprilu 2016. do marta 2017. godine.

Za novu predsednicu opštine tada je izabrana Ardita Sinani, predsednica opštinskog ogranka PDD u Preševu.

Partije vladajuće koalicije u Preševu izgubile su većinu odbornika u lokalnoj skupštini početkom jula, kada je po prvi put odložena sednica Skupštine opštine zbog nedostatka kvoruma, nakon što je svoju podršku vladajućoj koaliciji povuklo pet odbornika – tri bivša odbornika DPA i po jedan odbornik PDD i DUA.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.