U trendu

Ambasada Rusije u Srbiji oštro osudila vandalizovanje spomenika Večna vatra

Ambasada Rusije u Srbiji osudila je danas vandalizovanje spomenika Večna vatra u Beogradu, navodeći da je duboko potresena tim varvarskim činom.

„Očigledan je ciničan pokušaj svrstavanja Srbije u niz onih evropskih zemalja u kojima su rat protiv spomenika antifašistima i revizija istorije, na veliku žalost, dobili sistemski karakter“, navela je Ambasada.

Ambasada je navela da ne isključuje mogućnost „da su marginalni otpadnici, koji su počinili ovaj zločin, delovali po spoljnom nalogu“, prenosi Sputnjik.

„Računalo se na to da se na taj način unese razdor u bratske odnose naših naroda. Sigurni smo da to u Srbiji neće proći. Uvereni smo da će zajedničkim naporima spomenik narednih dana biti u potpunosti obnovljen“, navodi se u saopštenju.

Ambasada Rusije je pozvala rukovodstvo Srbije, nadležne državne organe, vlasti Beograda i SUBNOR da „hitno reaguju“.

„Računamo da će vandali biti zasluženo kažnjeni. Naš sveti dug je da poštujemo sećanja na junačke pretke koji su dali živote za oslobodjenje sveta od čovekomrzilačke ideologije nacizma. I dalje nameravamo da neprekidno branimo antifašističke vrednosti od bilo kojih nasrtaja i da posvećujemo najveću pažnju vojno-memorijalnom i istraživačkom radu. Drago nam je da nas u tome svestrano podržava srpska javnost“, dodala je Ambasada.

Spomenik Večna vatra na Groblju oslobodilaca Beograda, na koji je pre dve nedelje preneta vatra iz Moskve, prošle noći su vandalizovale nepoznate osobe.

„Večnu vatru“ koju su 15. decembra zapalili šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nepoznati počionioci su polili bojom i ugasili plamen, a na spomenik su stavili kutiju od farbe na kojoj je pisalo „Oslobodioci? Ne, nikada“, uz precrtan srp i čekić.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić osudio je taj vandalski čin i naveo da policija pokušava da identifikuje počinioce.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.