U trendu

Ambasade Ukrajine i Britanije: Skromnija organizacija praćenja Evrovizije zbog tragedija u Srbiji

Ambasade Ukrajine i Velike Britanije u Beogradu organizovale su zajedničko praćenje velikog finala ovogodišnjeg takmičenja za Pesmu Evrovizije u skromnijem obimu zbog tragičnih događaja koji su potresli Srbiju, saopštila je britanska ambasada.

Ambasade su donele odluku da okupljanje u beogradskom Dorćol Platzu organizuju uz svedeniji protokol, kao i da deo sredstava koja su prikupljena na humanitarnoj aukciji bude uplaćen u poseban fond koji je UNICEF pokrenuo u cilju hitne podrške žrtvama napada u školi „Vladislav Ribnikar“ i opštini Mladenovac.

Na humanitarnoj aukciji su ponuđeni lični predmeti i suveniri donirani od strane evrovizijskih učesnika Kalush Orchestra, Ane Đurić – Konstrakte, Luke Bleka i Sema Rajdera, kao i unikatne ukrajinske narodne rukotvorine i predmete koji na svetskoj sceni simbolizuju Liverpul, ovogodišnjeg domaćina Evrovizije.

Velika Britanija, odnosno grad Liverpul i Britanski javni servis Bi-Bi-Si (BBC), pružili su podršku prošlogodišnjem pobedniku (Ukrajini) koja zbog ruske agresije nije bila u prilici da organizuje takmičenje na svojoj teritoriji.

Grad Liverpul je u saradnji sa lokalnim ukrajinskim organizacijama pripremio obiman kulturni i obrazovni program.

Britanska ambasadorka Šan Makleod je izjavila da je „ovogodišnja Evrovizija velika proslava muzike, kulture i šarenolikosti, koji zbližavaju ljude čak i u najtežim trenucima“.

Makleod je podsetila da je „i u Srbiji ovo bila sedmica ne slavlja, već tuge“, posebno zbog stradanja nevinih mladih ljudi koji su ostali bez prilike da uživaju u muzici. 

Ambasadorka je pozvala prisutne da minutom ćutanja odaju poštu žrtvama zločina u Beogradu i Mladenovcu.

Ambasador Ukrajine u Beogradu Volodimir Tolkač govorio je o vanrednim okolnostima u kojima se održava ovogodišnje finale takmičenja za Pesmu Evrovizije.

On je naglasio da ga ova situacija „istovremeno ispunjava tugom, ali i ponosom“, zbog iskrene podrške koju Ukrajina, u trenucima kada je izložena brutalnoj agresiji, dobija od prijatelja i saveznika iz celog sveta, navodi se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.