Ambasador Bocan Harčenko: Izmišljotina da je Putin otkazao Vučiću

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko odbacio je danas navode o otkazivanju posete ruskog predsednika Vladimira Putina Srbiji kao „potpunu i neodgovornu izmišljotinu“.

„Neverovatna pisanija u listu ‘Danas’ da je ruski predsednik Vladimir Putin ‘otkazao’ srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću. To nema nikakve veze sa stvarnošću i jeste potpuna i neodgovorna izmišljotina“, napisao je Bocan-Harčenko na Tviteru.

Ambasador je naveo da su predsednici Rusije i Srbije „u stalnom i sadržajnom kontaktu i uvek medjusobno koordinišu svoje poteze“. „Čim dodje vreme, sve će biti zvanično obelodanjeno“, dodao je Bocan-Harčenko.

Pozivajući se na nezvanične izvore iz diplomatskih krugova, list „Danas“ je danas objavio da Putin neće posetiti Beograd u oktobru, kako je ranije najavljivano.

List tvrdi da Kremlj nije otkrio zbog čega se Putin predomislio i odustao od planiranog dolaska, ali da „Rusima svakako nije po volji nedavno približavanje Srbije pozicijama SAD u spoljnopolitičkom domenu“ što je „naročito došlo do izražaja prilikom nedavnog potpisivanja sporazuma u Beloj kući, o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u junu, nakon sastanka s predsednikom Rusije u Moskvi, rekao da mu je Putin potvrdio da u oktobru stiže u posetu Srbiji i da će to biti „veličanstven dogadjaj“ jer će tada biti otvoren i Hram svetog Save na Vračaru.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.